Iva Špačková: Blíží se Valentýn. Užijte si ho, jen pozor na okázalá gesta

9. únor 2023

Den svatého Valentýna se blíží. Zamilovaní si projevují náklonnost v podobě cukrovinek, květin a srdíček. Je to hezké a není na tom co hanět. Pozor však na příliš okázalá gesta – například obrovský dort ve tvaru srdce či pugét stovky rudých růží dovezený taxíkem tak, aby to vidělo co nejvíce lidí.

Takováto velkolepá gesta bývají někdy podezřelá, protože naznačují, že dotyčnému nebo dotyčné nejde v první řadě o člověka samotného, ale o potlesk okolí. To není dobré pro další společný život plný nástrah a překážek.

Čtěte také

Zrádná však mohou být i gesta skrytá, určená pouze jednomu konkrétnímu člověku s cílem ho okouzlit a ovládnout. Může to být střemhlavý skok z útesu pro upadlý míč, maraton uběhlý pro zapomenutou knížku nebo vytesání podobizny do balvanu.

Pozor následně i na opulentní svatby. Dělám si soukromou statistiku rozvodovosti párů s ohledem na okázalost jejich veselek. Po zhruba 30 letech pozorování mi z ní zatím vychází to, že čím větší svatbu pár vypraví, tedy čím více na ni pozve hostů, kouzelníků, soukromých kapel, čím více na ní postaví skákacích hradů a čím více jídla a pití lidem nabídne, tím rychleji a častěji se tyto páry rozvádějí ve srovnání s těmi, které mají veselku mnohem skromnější. Zlom bývá kolem stovky hostů na svatbě, ale je nutné dodat, že i tato statistika má své světlé výjimky.

Díra uprostřed louky

Čtěte také

Někdy velkolepá gesta s ničím nesouvisejí. Dobře si však pamatuji na vyprávění jedné kamarádky, co jí všechny ženy záviděly jejího muže s ohromujícími gesty a nakonec skončila v centru pro týrané ženy. Popisovala prý místní psycholožce při terapii chvíli, kdy se do svého, dnes už bývalého, muže zamilovala.

Začalo to nevinně, společným obědem, po němž mu vnutila polovinu útraty, protože byli přece jen kamarádi. Rozčílil se a řekl jí, ať jde s ním a jen se dívá. Došel si pro lopatu a krumpáč, uprostřed louky vykopal díru, v níž se skoro ztrácel, vytáhl peníze za oběd z kapsy, hodil je na dno té díry a zase jí zasypal. Koukala na něj ohromeně a říkala si: „Kvůli pár korunám vykopal tak ohromnou díru, co asi udělá kvůli důležitým věcem?“ A následně si ho vzala.

„Díru říkáte?“ otázala se jí v centru psycholožka. „Tak to si musím zapsat, to je zajímavé. Vím, že na začátku „velké lásky“ ušel chlap 500 kilometrů, postavil dům, ale hlubokou díru – takovou pitomost jsem ještě neslyšela, to je naprosto mimořádný!“ odvětila jí prý pobaveně a suše zároveň.

Čtěte také

Kamarádky se to tehdy velmi dotklo. Jak mohla psycholožka tak lehce shodit něco, co pro ni tolik znamenalo? „Vám to nepřijde ohromný?“ zeptala se. „Absolutně ne,“ odpověděla kamarádce psycholožka. „Kdyby ta díra aspoň k něčemu byla, ale takto? Já bych si pomyslela: ‚hochu, hochu, to ses asi dost nadřel… a naprosto zbytečně‘,“ vysvětlila jí. Kamarádka si až tehdy uvědomila, jak byla hloupá, na jaký „důkaz lásky“ to naletěla.

Takže užijte si se svými nejbližšími krásného Valentýna, jen pozor na okázalá gesta. Někdy i kytička sněženek věnovaná upřímně řekne o hloubce citu mnohem víc než pompézní čin.

Autorka je redaktorka serveru Seznam Zprávy

Spustit audio