Iva Pekárková: Dnes tolik nechlastejte, prosím. Saniťáci stávkují

27. prosinec 2022

V poslední době je v Londýně každý druhý den nějaká stávka. Stávkují řidiči vlaků. Autobusáci. A teď se k nim přidali i paramedici, takže v některých dnech nejezdí ani sanitky. Naštěstí je každou stávku potřeba oznámit předem, a tak se na to my prostí občané můžeme připravit.

Jak pravil náš premiér Rishi Sunak, měli bychom se ve dnech, kdy saniťáci stávkují, co nejvíc vyhýbat nebezpečí, neprovozovat některé sporty a – neožírat se.

Čtěte také

Nevím, kolik lidí si vzalo žádost britského premiéra k srdci. Řekla bych, že mnoho ne. Nebo si umíte představit notorického ochlastu, jak si říká: „Jo, jo, Sunak má pravdu. Chtěl jsem si dnes zadělat na détéčko, ale neudělám to. Dám si jen tři piva.“

Myslím, že většina ožralů nepočítá s tím, že se ožere. Pokaždé je to překvapí, i kdyby padali na hubu denně. Stačí se maličko podnapít a začne vám to myslet jinak. V dobách svého londýnského taxikaření jsem měla hned několik stálých zákazníků, kteří každou sobotu jezdili do hospod předožralí. Toužili ušetřit. Koupili si pár flašek laciného alkoholu, ještě doma je vypili a předsevzali si, že si v hospodě dají jen jeden jediný drink. Vždycky navečer se mi cestou do hospody svěřovali se svým plánem… a potom, v časných ranních hodinách, jsem je sbírala z chodníku před hospodou, nalité jak slívy.

Nevěřím, že kvůli stávce saniťáků zchudnou hospodští či majitelé obchodů s alkoholem.

Když jste opilí na šrot, jste v ohrožení života 

A nemůžu se zbavit pocitu, že kdyby se lidé v Londýně tolik neožírali, možná by saniťáci nemuseli stávkovat.

Čtěte také

V předcovidových dobách tvořili podle neoficiálních statistik o pátečních a sobotních nocích ožralové osmdesát i víc procent jejich klientů. Jedna saniťačka patřila mezi mé stálé zákazníky v taxíku, a tak jsem to měla z první ruky. Tvrdila, že za ty roky, co tohle dělá, se z ní jistě stala alkoholička jen díky výparům táhnoucím z pacientů.

„A nemohli by vaši dispečeři výjezdy k opilcům trochu… omezit?“ ptala jsem se jí. „Koneckonců si za to můžou sami…“ Jako taxikářka jsem měla právo příliš opilého zákazníka odmítnout, i když jsem to samozřejmě nedělala.

Iva Pekárková

„Ne, to by nešlo,“ řekla s povzdechem. „Nesmíme řešit, jestli si někdo ublížil vlastní vinou. Otrava alkoholem má prioritu dvě – po srdeční zástavě, zástavě dechu a tepenném krvácení. Otrava alkoholem je skvělá příležitost, jak zemřít, i pro mladého člověka. Nebýt nás…“ A odmlčela se.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.