Iva Holmerová: Vyjádření ministra Blatného k úmrtím na covid-19 považuji za zavádějící

29. leden 2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný, nestraník za hnutí ANO, uvedl, že pouze třetina úmrtí vykázaných v souvislosti s koronavirem, je jednoznačně spojena s onemocněním. V dalších případech prý není Covid-19 jediný důvod. Podle docentky a gerontoložky Ivy Holmerové je vyjádření velmi problematické.

Pokud se podle Ivy Holmerové podíváme na čísla a údaje, které ukazují nadúmrtí, tedy počet úmrtí, který se zvyšuje oproti průměru z nějaké příčiny v určitém období, uvidíme, že v České republice průměrně denně umírá 340 lidí.

Čtěte také

„V průběhu listopadu a prosince čísla stoupla někde až na dvojnásobek,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí… gerontoložka Holmerová.

Čísla podhodnocujeme

Čísla podle ní navíc podhodnocujeme, než bychom je nadhodnocovali. „Takže bych opravdu to vyjádření brala s velkou rezervou, považuji je za zavádějící,“ míní Iva Holmerová.

Dodává, že by bylo fér, kdybychom měli data. „Ono to není o panice. Lidé, kteří jsou poučení, kteří mají dostatek informací a dostatek dat, tak se s danou situací dokáží lépe a racionálněji vyrovnat, než když to jsou jenom dohady nebo tvrzení, která jsou takto snadno zpochybnitelná,“ myslí si Holmerová.

Další témata rozhovoru: vakcínový nacionalismus; dekáda zdravého stárnutí; reakce lidského imunitního systému na vakcinaci; módní signály Dr. Jill Bidenové; fenomén Bernie Sanders.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související