Iva Holmerová: Důchodci by neměli být odsouzeni k „zaslouženému odpočinku“

12. červen 2018

Počet seniorů v Česku překročil dvoumilionovou hranici. Jaké společenské změny v blízké budoucnosti přinese stárnutí populace?

„Ze stárnutí populace bychom se měli radovat. Je to důsledek toho, že jsme zdravější, žijeme v bohaté zemi a v míru,“ říká gerontoložka Iva Holmerová. Ekonomové ovšem situaci hodnotí jinou optikou. Podle nich se hrozí krize způsobená klesajícím počtem lidí v produktivním věku na úkor nárůstu seniorů.

V roce 2050 by počet lidí starších 80 let měl dosáhnout asi 10 % celé české populace. Lidé v seniorském věku by měli tvořit dokonce třetinu všech obyvatel republiky. Do zásadních problémů by se podle ekonomických statistik měla česká společnost dostat kolem roku 2060.

Pohled na důchodce se musí změnit

Lidé v důchodovém věku by neměli být odsouzeni k tzv. zasloužilému odpočinku, myslí si Iva Holmerová. Pohled na důchod se bude muset v tomto ohledu změnit. „Člověk by i po dosažení nároku na důchodový příspěvek měl zůstat v normálním pracovním procesu,“ míní gerontoložka.

„Ovšem nemyslím si, že by člověk v 70 letech měl fárat nebo vykonávat ve vysokém věku profese náročné třeba na rozhodování.“ I tak ale může být starší člen pracovního kolektivu pro přínosem, pokud je ovšem dostatečně zaměstnavatelem doceněn. Jejich výhodou je podle ní kromě bohatých profesních zkušeností také loajalita vůči zaměstnavateli, ochota trávit v práci více času i celková časová flexibilita.

Iva Holmerová a Zita Senková

Stříbrná ekonomika

Rostoucí počet seniorů začíná být také čím dál zajímavější spotřebitelskou skupinou na trhu a odborníci mluví o tzv. stříbrné ekonomice. „Je s podivem, že čeští podnikatelé a celý sektor služeb se o seniory zas tolik nezajímají. Mají je zaškatulkované jako ty, kdo stále šetří, přitom staří lidé mnohdy disponují významnými prostředky.“

autoři: zis , and , Iva Holmerová
Spustit audio