Itálii trápí nezaměstnanost i vysoké daně. Přinese nová vláda změnu?

15. březen 2018

Už příští týden v Itálii začnou formální rozhovory o vytvoření nové vlády. Žádná ze stran po volbách nezískala parlamentní většinu. Očekává se proto, že vyjednávání budou složitá a dlouhá. Prezident Sergio Mattarella už vyzval všechny politické strany k zodpovědnosti. Volební kampani vévodilo téma imigrace, neméně důležité jsou ale pro Italy ekonomické otázky.

Třetí největší ekonomika eurozóny se sice pomalu zotavuje z finanční krize z roku 2008, zemi ale stále trápí vysoká nezaměstnanost mezi mladými lidmi a vysoké daně. Jak tyto problémy chtějí řešit lídři stran, které v parlamentních volbách uspěly? Jak těžké je v Itálii najít práci? A co na podmínky pro podnikání říkají ředitelé italských firem?

„Daň z příjmu kolem 40 % je skutečně velká zátěž. Kdyby to byla tak polovina, tak by firmy mohly být flexibilnější a víc investovat,“ vysvětluje Paolo Spano, jednatel milánské firmy, která na italském trhu zastupuje českou společnost. Zdůrazňuje taky, že ho zaměstnanci stojí podstatně víc, než nakonec dostanou na výplatu.


Zatím stále není jasné, kdo bude v Itálii vládnout a zda se vůbec podaří sestavit stabilní vládu. Jednou z možností je koalice Hnutí pěti hvězd s Demokratickou stranou. Zatímco lídr Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio po volbách řekl, že je otevřený vyjednávání se všemi stranami, někdejší lídr demokratů Matteo Renzi zdůraznil, že by jeho strana měla po volbách zůstat v opozici. To potvrdil i prozatímní šéf Demokratické strany Maurizio Martina. Podle něj by se o sestavení vlády měly pokusit Liga severu a Hnutí pěti hvězd – tedy strany, které ve volbách získaly nejvíc hlasů. Formální vyjednávání o vytvoření nové vlády začnou už koncem příštího týdne. Ve stejný moment se bude rozhodovat i o předsedech obou parlamentních komor.

„Když chcete někomu dát 1000 eur čistého, tak musíte celkově zaplatit skoro třikrát víc. Takže když někoho chcete přijmout, musíte na to mít dost peněz, a pak si taky musíte být jistí, že máte toho správného člověka. Když uděláte chybu, tak to potom hodně stojí,“ vysvětluje. S manželkou Marcelou Pospíšilovou v Itálii prodávají sportovní doplňky výživy.

Málo práce, málo času na rodinu

V jejich firmě pracuje taky Barbora Řehová, která v Itálii žije několik let a která dlouho nemohla najít zaměstnání.

„Vůbec není možné sehnat práci. Mám takovou zkušenost, že jsem si hledala zaměstnání, na internetu jsem odpovídala na všechny možné nabídky a nikdy v životě mi nikdo neodpověděl. Hrozně těžko zaměstnají někoho, koho neznají. Není to ale jenom o tom. Od té doby, co přišlo euro, je tu velká krize,“ popisuje svou zkušenost.

Žije se synem, který chodí do školy. I to je pro ni problém, protože pracovní doba je až do sedmi hodin do večera. „Když je rodič sám s dítětem, tak buď pracuje, věnuje se kariéře a své dítě vůbec nevidí, nebo musí hledat nějaký kompromis, který je strašně nemožný,“ konstatuje Barbora Řehová.

Rovná daň, nebo snížení?

Politické strany se předhánějí v návrzích, jak nejlépe vysokou nezaměstnanost a pomalu rostoucí hospodářství vyřešit. Pravicová koalice, která v parlamentních volbách získala nejvíc hlasů, nabízí například rovnou daň. Strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho navrhuje 23% rovnou daň. Její koaliční partner, Liga severu, chce zase rovnou daň na úrovni 15 %.

Paolo Spano a jeho manželka Marcela Pospíšilová v Itálii prodávají sportovní doplňky výživy

Ne všichni ale věří, že je to ten správný recept pro Itálii, popisuje ředitel milánského food festivalu Federico Gordini: „Rovná daň může být v zemích, jako jsou Spojené státy nebo Rusko. V zemích, kde lidé respektují vládnoucí sílu. Nevím, jestli to může fungovat i v Itálii. Doufám, že ano. Potřebujeme něco jiného, nějaké řešení, protože daňové zatížení podniků je opravdu velké.“

Šéf Ligy Matteo Salvini navrhuje oproti požadavkům Bruselu snížit daně. Podobné opatření nabízí i nejsilnější samostatné uskupení po volbách, Hnutí pěti hvězd. To plánuje taky základní zaručený příjem a antikorupční zákon. Hnutí pěti hvězd získalo hodně hlasů hlavně na jihu Itálie, zatímco pravicová koalice uspěla na severu.

Nebát se výsledků voleb

Měli by se investoři v Itálii obávat výsledku parlamentních voleb? „Ne, v žádném případě. A jestli ano, tak by se měli bát stejně jako posledních 20 let. Nejsou tady žádná větší rizika. Nebude žádný odchod z eurozóny. Určitě bude ale velká debata ohledně politiky úsporných opatření. To je ale dobře,“ říká profesor římské univerzity Tor Vergata Gustavo Piga.

Itálie patří mezi země, které finanční krize v roce 2008 zasáhla velmi tvrdě. Země se z ní v podstatě stále ještě vzpamatovává.

„Evropa by měla vážně zvážit, že se úsporná opatření musí snížit. Dostali jsme totiž tvrdou lekci. Pokud nerespektujete a nevnímáte problémy lidí, tak změní své volební preference. Je proto nutné naslouchat bolestem lidí. My jsme tohle nedělali pět let. Proto Hnutí pěti hvězd, které tyto lidi reprezentuje, dostalo ve volbách přes 30 % hlasů, a to jen několik let po svém vzniku,“ konstatuje Piga.

autoři: bal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.