Itálie volí vlastní zahraniční politiku vůči Rusku

22. červen 2015

Vřelé přijetí, kterého se nedávno dostalo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v Itálii, nespadlo z čistého nebe – je důsledkem změny italské zahraniční politiky.

Podle italského deníku La Stampa se začala formovat před dvěma měsíci, kdy se italský premiér Matteo Renzi sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Schůzka se konala v polovině dubna a oba politikové na ní probírali italský přístup k sankcím, které Západ na Rusko uvalil za jeho podíl na krizi na Ukrajině.

Renzi Obamovi řekl, že nebude jednotný mezinárodní postoj narušovat, ale zároveň hodlá prohlubovat italské vztahy s Moskvou. Jinými slovy, Itálie si ve vztazích s Putinem prosadila vlastní nezávislou politiku.

Zdá se, že Obama pochopil a přijal, že Řím půjde vlastní cestou, aniž by čelil následkům Washingtonu.

Obama také na téže schůzce souhlasil, že Itálie stane v čele iniciativ směřujících k řešení občanské války v Libyi, pokud navrhne nějaké konkrétní kroky.

Čtěte také

První známky oteplování italsko-ruských vztahů však byly zjevné už při Renziho návštěvě Moskvy začátkem března, tedy více než měsíc před setkáním s Obamou.

Byla to první oficiální cesta vysokého západního politika do Ruska od anexe Krymu a naznačila, že italská zahraniční politika se bude lišit od evropské.

K radosti ruského prezidenta znamenala Renziho návštěva nejen prolomení Putinovy izolace, ale i sblížení ve vzájemných vztazích. Oba politikové spolu v Kremlu mluvili tři hodiny, což ukazuje, jak moc se snažili upevnit osobní vztahy.

Itálie je po Německu druhým největším obchodním partnerem Ruska a je silně závislá na jeho zemním plynu, který tvoří 40 % italských energetických zdrojů.

Kvůli západním sankcím se vzájemný obchod loni propadl o 17 % a nejvážnější následky utrpěl export potravin, zemědělských produktů, módy a technologie.

Ambice italského premiéra získat pro Itálii vlivnou roli v evropské diplomacii souvisí právě s potřebou oživit stále letargickou ekonomiku. Renzi navíc doufá, že jeho země bude katalyzátorem širšího sblížení Ruska se Západem, soudí La Stampa.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio