Islandská kočka loví děti a Japonci stojí ve frontě na KFC. Znáte neobvyklé vánoční tradice?

25. prosinec 2021

Vánoční svátky přinášejí v různých koutech světa odlišné tradice. Některé zvyky jsou ve většině zemí podobné, jiné jsou ale naprosto jedinečné – a někdy až trochu bizarní, píše německý magazín Stern.

Když se ještě vrátíme do atmosféry Štědrého večera, tak například v Japonsku je skutečně poměrně nevšední. Řada lidí tam totiž Štědrý večer tráví ve frontě na speciální vánoční menu řetězce rychlého občerstvení KFC. V zemi vycházejícího slunce, kde žije jen málo křesťanů, je to prý zcela běžné.

Čtěte také

Vánoce tu totiž nejsou oficiálním svátkem a připomínají spíše oslavu Dne svatého Valentýna. Nicméně děti se i v Japonsku mohou těšit na dárky – a sáhnout přitom mohou do kyblíku se smaženým kuřetem.

V některých částech Spojených států se při zdobení vánočního stromku jako poslední ozdoba zavěsí na co možná nejskrytější místo ornament ve tvaru nakládané okurky. Dítě, které okurku na Boží hod najde jako první, dostane dárek navíc a údajně bude mít v následujícím roce štěstí.

Tradice pochází od německých přistěhovalců, kteří se usadili především na Středozápadě, například ve Wisconsinu, Illinois nebo Minnesotě. Podle magazínu Stern je přitom vtipné, že samotní Němci o tradici příliš nevědí. A to ani přesto, že známá sklárna v durynském městě Lauscha ročně vyrobí v průměru 50 tisíc okurkových ornamentů.

Na bohoslužbu na bruslích

Jižněji na americkém kontinentu, konkrétně ve venezuelském Caracasu, se lidé pro změnu oddávají poněkud sportovnější vánoční tradici. Na Štědrý den se tam totiž na bohoslužbu nejezdí autem, ani nechodí pěšky, ale obyvatelé metropole se do kostela vydávají na kolečkových bruslích. Původ zvyku není známý, ale možná jde o náhradu bruslení, které je tu kvůli tropickému klimatu prakticky nemožné.

Čtěte také

Výrazně chladněji je na Islandu, kde se během svátků mezi domy motá vánoční kočka Jólakötturinn a hledá děti k snědku. Má to být stvoření obřích rozměrů, které patří do trollí rodinky obryně Grýly. Tito skřítci se podle pověsti postupně objevují mezi lidmi během třinácti dnů před Vánocemi a ve stejném pořadí poté zase mizí.

Před kočkou Jólakötturinn děti ochrání pouze oblečení, a proto pod stromečkem často najdou teplé svetry, kalhoty a čepice. Ovšem pouze v případě, že během roku byly hodné, dodává německý magazín Stern.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách. Připravil ho Jakub Rerich.

Uslyšíte bilanci, jak je na tom východní Evropa třicet let od konce studené války. Proč se v Německu rýsují spory o zahraniční politiku země? Jak je na tom KLDR? A proč se chce nový šéf UNESCO zaměřit na Afriku?

autor: Jakub Rerich
Spustit audio