Írán zvyšuje počet vojáků v Jemenu

2. červen 2015

Írán posílá stále víc polovojenských jednotek do Jemenu na pomoc povstaleckým Húthíům. Uvádí to nejnovější zpráva amerických zpravodajských služeb, kterou cituje konzervativně orientovaný server Washington Free Beacon.

Podle této zprávy Írán začátkem května poslal do Jemenu příslušníky Revolučních gard i některé členy libanonského hnutí Hizballáh, které bojuje také v Sýrii po boku prezidenta Bašára Asada. Zpravodajci odhadují, že šíitským Húthíům už pomáhá na 5000 Íránců, ale počet Libanonců neznají.

Minulý týden zástupce velitele íránských Revolučních gard Ismail Ghání poprvé potvrdil, že jeho jednotky jemenské povstalce cvičí.

Podle několika nejmenovaných amerických zpravodajců je cílem Íránu nejen zasadit úder Saúdské Arábii, která stojí v čele koalice, jež Húthie bombarduje, ale také ovládnout průliv Báb al-Mandab, který lze snadno zablokovat, a zastavit tak přepravu ropy. Už nyní dokáže podobným způsobem ohrozit Hormuzský průliv v Perském zálivu.

Čtěte také

Analytikové považují příliv Íránců a členů Hizballáhu do Jemenu za velmi znepokojivý vývoj, který ukazuje, jak roste hrozba Teheránu pro celý region. Kromě průlivu Báb al-Mandab by Revoluční gardy podle nich mohly ovládnout i hranice se Saúdskou Arábií a zvýšit napětí mezi sunnity a šíity v celé oblasti, ale především v Jemenu, kde žije asi 35% šíitů a 65% sunnitů.

Húthíové vloni obsadili metropoli San‘á a letos na přelomu ledna a února provedli puč a svrhli prezidenta Abdar Rabúa Mansúra Hádího. Saúdská koalice povstalce bombarduje od konce března.

Washington Post upozorňuje, že povstalci zadržují nejméně čtyři Američany a všechny pokusy amerických úřadů o jejich propuštění zatím selhaly. Všichni čtyři jsou údajně vězněni v hlavním městě San‘á, které bombardují arabští spojenci.

Americké zpravodajské služby jim k náletům poskytly potřebné informace. Tři ze zadržovaných pracovali v soukromém sektoru a o čtvrtém se ví jen to, že má jemenské i americké občanství. Deník dodává, že kvůli obavám jejich rodin nemůže zveřejnit více detailů.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio