Iráčtí Kurdové bojkotují centrální vládu

20. červenec 2014

V Iráku se vyostřily neshody mezi centrální iráckou vládou a Kurdskou autonomní oblastí. Vztahy byly po nedávném obsazení města Kirkúk kurdskými milicemi Pešmarga už tak dost napjaté a teď premiér Núrí Málikí ještě Kurdy obvinil, že na svém území ukrývají povstalce.

Kurdský politický blok proto rozhodl, že už nebude součástí centrální vlády, píše americká odnož katarské televizní stanice Al-Džazíra.

Podle kurdského ministra irácké vlády Hošjara Zibarího přestali všichni kurdští ministři, tedy zahraničí, obchodu, migrace a zdravotnictví, pracovat a zasedání vlády bude bojkotovat i kurdský vicepremiér. Budou docházet jen do parlamentu, jenž byl zvolen 30. dubna a usiluje o vznik nového kabinetu.

Čtěte také

Zibarí zdůraznil, že jestli nová vláda brzy nevznikne, Irák se rozpadne. „Už teď je v podstatě rozdělený na tři státy – kurdský, bagdádský a černý, tedy povstalecký Islámský stát,“ prohlásil.

Kurdové mají s centrální vládou spory už dlouhá léta, především o území a podíl z ropných zisků. Zatím však vždycky dokázali najít kompromis a Kurdové také podporovali Málikího, aby se mohl stát premiérem. Postup sunnitských islamistů však zemi etnicky a sektářsky rozštěpil a všechno nasvědčuje tomu, že se kurdská oblast osamostatní.

Děti s vlajkami Demokratické strany Kurdistánu jedou do Kirkúku

Do boje proti povstalcům se po červnové výzvě ajatolláha Sistáního hlásí desetitisíce šíitských dobrovolníků. Ten jim teď po zprávách o sektářských násilnostech připomněl, aby respektovali práva všech Iráčanů bez ohledu na náboženskou či politickou příslušnost.

Nic z toho však zatím nezastavilo postup džihádistů. Kurdové sledují své vlastní cíle. Irácké centrální ministerstvo ropného průmyslu je před týdnem obvinilo ze zabrání dvou ropných polí u obsazeného Kirkúku.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio