Invazivní kalmaři v Kalifornii

23. září 2010

Kalmar peruánský (Dosidicus gigas) váží 50 kilogramů, měří 2 metry a dokáže plavat rychlostí až 43 kilometrů v hodině. Pomocí svých ramen opatřených tisíci přísavek loví vše, co mu přijde do cesty - což vedlo mexické rybáře k tomu, aby mu dali přezdívku "diablo rojo", neboli rudý ďábel.

V Kalifornii se tito živočichové ve velkém množství poprvé objevili během oteplení způsobeného El Niňo v roce 1997. Od roku 2002 se zde vyskytují trvale, což zatěžuje jak ekosystém, tak i výše citované rybáře.

Kalmar peruánský

Důkazy o jejich invazi poskytla 16ti-letá studie mořských biologů z Monterey Bay Aquarium Research Institute v Kalifornii. Ke sledování těchto skrytě žijících živočichů sloužila především dálkově řízená podmořská vozidla vybavená sonarem a kamerami.

Podle jednoho z autorů studie, jejíž výsledky publikuje časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, Bruce Robinsona, přinesla invazi kombinace globálního oteplení a příliš intenzivního výlovu tuňáků. Tuňáci se totiž živí rybami stejné velikosti, jako kalmaři. Úbytek tuňáků znamenal pro populaci kalmarů nebývalou hojnost potravy, která vedla k jejich přemnožení.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.