Interiér domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci se vrací ke své původní, autentické podobě

10. listopad 2019 10:21

V červenokosteleckém bytě, kde žila spisovatelka Božena Němcová, teď pracují řemeslníci. Vnitřní prostory byly totiž ve špatném stavu - kvůli husté dopravě pod okny se v hlavní místnosti začal bortit strop a na stěnách se objevily výrazné praskliny. 

Reportérka Jana Házová se do domku zašla podívat právě ve chvíli, kdy práce kontroloval Adam Zezula z Národního památkového ústavu. Co všechno musí řemeslníci opravit a bude něco vypadat jinak?

Čtěte také

Odkryla se tady část zdi nebo soklu, kde se objevila růžová tapeta. A pod ní je šedá barva.
„Pravděpodobně se jedná o lněný nátěr v barvě holubí šedi, který byl asi jednou z prvních úprav onoho soklu."

Podle čeho se pracovníci rozhodují, kterou historickou vrstvu zachovat"
„Rozhodujeme se podle toho, jestli nám to ladí do onoho interiéru a samozřejmě také podle hodnoty oné vrstvy. Stejně asi necháme víc oněch vzorků, aby byly jednotlivé vrstvy a všechny etapy úprav vidět."

Co se týká oné šedé barvy, to je originál, který zažila Božena Němcová?
„Určitě ne. Ten domek musel okolo roku 1830 vypadat úplně jinak. Asi nebyl ani zděný, ale byl pravděpodobně roubený a vybílený. Vypadal zkrátka úplně jinak než v dnešní době."

V přízemí Domku Boženy Němcové jsou ukázky dobového zařízení  a přadlácké praxe

Momentálně také vypadá úplně jinak než jsou návštěvníci zvyklí. Protože je sundaná vrstva ze stropu a jsou vidět prkna, místy i trámy. proč se to celé předělává?

Čtěte také

„První impuls nastal tím, že celý strop, který je fošnový a na tom nabitý rákos s omítkou, nám začal ujíždět dolů a začal padat. K tomu se přidaly nějaké další práce, které by měly interiér očistit od oněch socialistických vrstev a mělo by se to trošku posunout do oné autentické formy. Abychom opravdu viděli, jak vypadalo bydlení v té době. Aby se vrátily původní nátěry dveří a podlah," říká Adam Zezula.

Tomáš Šimek, vedoucí městského kulturního střediska, řeší právě s kolegy podobu další části domku Boženy Němcové. Ve vstupním salonku se také bude něco měnit?
„Tady dojde jen ke kosmetickým změnám. Znovu se odhalí strop a opět se nahodí starým způsobem. To znamená rákos a podobně, stejně jako ve vedlejší místnosti. A změní se zde také osvětlení, aby vyhovovalo výstavám, které se tu budou konat."

I schodiště projde změnou

„Většina schodiště je dřevěná a spodní část kamenná. Kámen byl dříve nabarvený, ta barva bude odstraněna a zůstane pouze holý kámen. A dřevěné schodiště bude transparentní, jak to původně mohlo být," dodává Tomáš Šimek.

Obnova interiéru domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci bude dokončena do poloviny prosince tohoto roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související