Inteligentní rostliny? Vidí, čichají, vyrábějí drogy. Neustále nás překvapují, říká biolog

14. listopad 2016

Další vydání magazínu Leonardo Plus vás zavede mezi rostliny. Budeme hledat odpověď na to, jestli jsou spolu schopné komunikovat, jestli mohou cítit, hýbat se nebo vidět. A řeč bude také o tom, co dělí a naopak sjednocuje svět rostlin a svět lidí.

„Inteligenci definujeme jako schopnost poučit se z vlastní minulosti. To rostlina umí. Musí si toho pamatovat skutečně dost. Musí například poznat, jestli je podzim, nebo jaro. Není to úplně triviální úkol a ona to pozná, protože si pamatuje minulou zimu," říká evoluční biolog a katolický kněz Marek Orko Vácha.

A jakým nástrahám taková rostlina vlastně musí čelit? „Představte si, že se nemůžete pohybovat, v zimě nemůžete uletět do teplých krajin, nemůžu si vzít svetr. Nemůžete utéct před svým predátorem, nemůžete chytit svoji kořist. Kromě toho musíte vyřešit úplně triviální problém týkající se rozmnožování. Evoluce se u rostlin zkrátka jen vydala jiným směrem. Nechybělo moc a skončili jsme takto," přibližuje nelehký úděl rostlin Marek Orko Vácha.

Naškrobit si do zásoby

Na rozdíl od živočichů si ale rostlina může dovolit některé výsady. „Může se například dopředu zásobit cukrem nebo škrobem. My musíme mít tuk, protože nemůžeme táhnout batoh škrobu. Rostliny se taky mohou bránit proti predátorům. Mají nejrůznější trny, nestravitelná vlákna na povrchu a podobně. Kromě toho, rostliny vylučují nejrůznější obranné látky, které mají agresora odradit. Stačí se podívat na to, co máme za koření v kuchyni. Patří sem ale i kofein a další přírodní drogy. Rostliny v podstatě vymyslely obrovskou chemickou laboratoř na obranu proti býložravcům," říká biolog.

Katolický farář Marek Orko Vácha

Rostlina vidící, rostlina čichající

Možná překvapivě může znít informace, že zástupci říše rostlin disponují i řadou smyslů. Podle Marka Orko Váchy k nim patří i zrak a čich. „Rostlina musí tušit, odkud přichází světlo, jak natočit listy. List není nic jiného než světelný kolektor. To jsme ostatně zažili všichni, kdo jsme dávali za okno květináč. Ukázalo se, že rostliny mají i čich. Parazitické rostliny kupříkladu dokáží rozeznat podle vůně, kde roste rajče. Podle toho vegetují," popisuje nová zjištění Marek Orko Vácha.

Růst za zvuků rokenrolu?

Rostliny ale patrně nedisponují všemi smysly. Sluch pravděpodobně nemají. V sedmdesátých letech se o tom přesvědčili sami vědci. Jejich zajímavý experiment popisuje český evoluční biolog následovně: „Rostlinám se pouštěly nejrůznější skladby. Od Mozarta, přes rokenrol, po indickou meditativní hudbu. Ukázalo se, že za určitých podmínek rostou skutečně lépe. Pak ale někoho napadlo přidat rostlinám větráček a rostly všechny stejně. Takže na vině nebyla hudba. Dnes si proto myslíme, že rostliny neslyší."

Jak rostliny komunikují? Cítí bolest? A co o jejich životě ještě nevíme? Přehrajte si celý záznam magazínu Leonardo Plus a dozvíte se víc.

autoři: Marek Orko Vácha , Martin Ocknecht
Spustit audio