Instantní “sádra” s vakuovou aktivací

18. březen 2013

Španělská firma Tecnalia vyvinula zvláštní chytrý materiál, který má charakter textilu a po vystavení vakuu okamžitě dokonale ztuhne - ve tvaru, ve kterém se právě nachází.

Firma předpokládá, že její patent najde uplatnění zejména v oblasti dlah a jiných fixačních pomůcek ve zdravotnictví, například při ošetření u dopravních nehod.

Za normálních okolností se dokonale ohebný materiál, zvaný VarStiff, nachází uvnitř textilní podložky s několika vrstvami, mezi nimiž je vzduch. Když podložkou těsně obalíme třeba zlomenou ruku a vyčerpáme pak přiloženou pumpičkou vzduch z vnitřního prostoru mezi vrstvou VarStiffu a vnějším obalem, Varstiff ztuhne a vytvoří jakýsi pevný rukáv s mechanickými vlastnostmi plastické hmoty. Pokud potřebujeme ruku uvolnit, vpustíme naopak dovnitř rukávu, tedy složené podložky vzduch, materiál opět změkne a ruku můžeme z pomůcky snadno vyndat. Výhodou této technologie je, že ohebnou podložku s VarStiffem uvnitř můžeme za přítomnosti vzduchu složit do prakticky libovolného tvaru. Fixační obal s VarStiffem navíc na pokožku v místě upevnění příliš netlačí, jak je tomu například u nafukovacích dlah. Dalším plusem je okolnost, že takto můžeme fixovat i jinak dost obtížně přístupné partie těla bez nutnosti pohybovat s pacientem nebo částmi jeho těla.

Instantní fixační pomůcky na bázi materiálu VarStiff by podle prohlášení představitelů firmy mohly být na trhu zhruba za rok. Můžeme si také snadno představit jiné aplikace na stejné bázi, např. anatomicky tvarovaná sedadla do auta, sportovní či řemeslnické potřeby nebo nábytek, který můžeme na místo přinést ve srolované podobě v kapse a rozvinout ho až na místě.

Zdroje: Popular Science, Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio