Inspektor Dreyfus, nebo padouch Brinkley? Přeci Herbert Lom

7. červenec 2017

Viděl a zažil hodně. Nejprve krásnou ženu, do které se zamiloval ve svém filmovém debutu, i když to byla jeho nevlastní matka. S komediálními rolemi si ale v kariéře nevystačil. Pravda, často se mu protáčely panenky, když jako komisař Dreyfus sledoval, jak si Clouseau počíná v kauze Růžového pantera. Jenže Herbert Lom se mockrát zaskvěl i mezi padouchy. Jeho oči jako by říkaly: mám svoji vlastní hloubku.

Memoáry mu dávají přízvisko neslavnějšího českého herce. S bohatými zkušenostmi z televize, filmu i divadla. Angelo Kuchačevich ze Schluderpacheru, jak se původně jmenoval, pocházel ze židovské rodiny méně bohatých šlechticů. Narodil se v Čechách, dětství strávil na Šumavě, mládí v Praze a ve třiceti svůj blízký vztah k vlasti stvrdil i v návštěvní knize ČRo. Kromě debutové komedie to ale byly už jen tři filmy, které natočil v československé produkci. Těsně před druhou světovou válkou odjel do Anglie, kde kývl na lukrativní nabídku z BBC. Později z ní vysílal do okupované vlasti.

Herbert Lom při návštěvě ČsRo

Poklad na Stříbrném jezeře

Vypadalo to, že si celý štáb zadělává na pořádné fiasko. Kdo to kdy slyšel, aby se western z Divokého západu točil v Evropě? Herbert Lom by raději natáčel s vyhlášenými profíky ze Států. Udělat klaďase z Vinnetoua? Vždyť podle tradičního pojetí to byli násilní indiáni, proti komu museli bílí kovbojové bojovat. Námět vypadal pitoreskně, a dost možná, že Loma z počátku zlákalo jen 78 000 západoněmeckých marek, které měl jako Brinkley, kápo zločinecké bandy, za roli v Pokladu na Stříbrném jezeře inkasovat.

Od roku 1962, kdy postavu natočil, mu ale snímek přinesl tolik popularity, že by ji nevyvážil ani dvakrát větší obnos, který si odnesla hlavní hvězda Lex Barker za Old Shatterhanda. Na rozdíl od mravného hrdiny se ale Brinkley stal ztělesněním padoucha, kterému zlo kouká z očí. A možná právě tato role podmínila úspěch o rok později v úplně jiném žánru, když měl premiéru The Pink Panther. Kriminální komedie nabídla divákům možnost, jak si ze „známého padoucha“ udělat pořádnou legraci.

Vrchní komisař Dreyfus se mnohokrát ocitá v záchvatech komického šílenství, kdy touží svého nemotorného podřízeného zastřelit. Nakonec je to ale zase inspektor Cloussea, kdo se mu zjeví na vlastním pohřbu, takže Dreyfus v šoku spadne do hrobu. Herbert Lom je tu s komediálními neurotickými tiky obdobně výrazný jako po zlatě bažící Brinkley, který je slizký asi jako bahno, ve kterém se nakonec i s pokladem utopí.

Pan herec to zkrátka se svým podmanivým šarmem uměl. Dovedl ztvárnit postavy směšné, odpudivé, ale i hrdé, jako byl kapitán Nemo nebo Napoleon. Uměl být natolik sugestivní, že zmátl tisíce diváků, kteří jeho filmovou roli považovali za skutečnou. „Když nyní víme, že psychiatr může být tak milý a hezký jako doktor Corder, nebudeme váhat a požádáme našeho místního doktora o konzultaci,“ psala mu prý jedna divačka za druhou, když ztvárnil hlavní postavu v televizním seriálu Lidská džungle. Líčí autor Lomovy biografie Zdeněk Bauer.

Herbert Lom odešel po pětadevadesáti letech dobrodružství ve spánku. U jeho filmových, televizních a divadelních rolí se ale stále usnout nedá.

autor: Michal Ježek
Spustit audio