Iniciativa zveřejnila zadání přijímacích zkoušek na střední školy. Cermat uvažuje o žalobě

20. duben 2017
Zprávy z

Někteří žáci devátých tříd se nejspíš poslední dny učili ještě víc než obvykle. Ve středu jdou k druhému kolu přijímacích zkoušek na střední školy. A možná teď při přípravě využili zadání testů z minulého týdne. Na svých webových stránkách je zveřejnila iniciativa Maturitní data - odtajněno. Podle organizace Cermat, která testy připravuje, neoprávněně. A teď zvažuje právní kroky.

„Které z následujících slov nemá předponu? Za A) stavby, za B) objevení, za C) zápisech, za D) následníků,“ tak zněla jedna ze třiceti otázek v přijímacím testu z českého jazyka. Celé zadání testů z češtiny a matematiky, které studenti dělali 12. dubna, zveřejnila iniciativa Maturitní data - odtajněno.

„K zadání mají samozřejmě lepší přístup děti z rodin vzdělaných, z rodin, které mají nějaké kulturní zázemí, protože jejich rodiče mají konexe na středních školách, kde se ty zkoušky konaly. A pokud je nemají, tak buď se k nim nedostanou, nebo možná někteří rodiče nemají chuť pro své děti tohle podnikat,“ řekl Českému rozhlasu její zakladatel Oldřich Botlík. Nechtěl, aby vznikaly nerovnosti v přístupu k zadání.

Organizace Cermat se zveřejněním testů nesouhlasí. „Vadí mi samozřejmě to, že oni argumentují, že nezveřejněním někoho znevýhodníme. Já se proti tomu domnívám, že zveřejněním znevýhodníme ty uchazeče, kteří konali jenom jednu zkoušku, tudíž nemají šanci na druhou. A proč by měla být zvýhodněna jedna skupina proti druhé skupině?“ řekl ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Organizace Cermat už dopředu upozornila, že testová zadání přijímacích zkoušek zveřejní až po 12. květnu - tedy po všech termínech testů. „Jednotné přijímací zkoušky jsou celistvý objekt skládající se ze čtyř termínů. Dvou termínů řádných a dvou termínů náhradních. A všichni by měli mít v těch termínech pokud možno stejné možnosti. A neměli by být proti druhým zvýhodňováni,“ vysvětlil Zíka.

Cermat se zveřejněním zadání testů nesouhlasí. Podle Zíky iniciativa porušila autorská práva a s právníky se teď radí, co dál. „Centrum bude v dalším postupovat tak, aby bylo postaveno najisto a veřejně sděleno, že není možné, aby jedinci nebo skupina rozhodovali o tom, co je veřejným zájmem, a to jen na základě svých úsudků nebo jen spekulací.“

Zakladatel iniciativy Oldřich Botlík se ale případné žaloby nebojí. „Zadání jsou chráněna před zneužitím, před tím, aby se k nim dostal někdo nepovolaný do chvíle, než to učitelé rozdají žákům, těm uchazečům v učebně. Poté o ochranu přicházejí. Pokud si někdo myslí, že jsou ta zadání chráněna autorským zákonem, tak si myslím, že je na omylu,“ tvrdí Botlík.

Jestli organizace Cermat podá na iniciativu Maturitní data - odtajněno trestní oznámení, chce ředitel Zíka rozhodnout do čtvrtka.

autor: lio
Spustit audio