Iniciativa Radostné Česko bez EET: Stát se na podnikatele dívá jako na zloděje

1. prosinec 2016

O půlnoci byl spuštěn ostrý provoz elektronické evidence tržeb. Účtenky tak musí finanční správě posílat restaurace, hospody, nebo hotely. Cílem EET je zabránit daňovým únikům.

Do vysílání přijali pozvání Pavla Břečková, členka představenstva Asociace malých a středních podniků a Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET.


Většinu nejasností okolo EET považuji za vyřešenou. Souhlasím, že jakákoli nejistota je naprosto destruktivní. Nicméně bavíme-li se o vyjmutí e-shopů a nejmenších podniků, vnímám to spíše pozitivně. Pavla Břečková

Podle Plzeňského Prazdroje skončí přes tisíc restaurací. Asociace hotelů a restaurací tvrdí, že ukončí provoz 20% ze všech hospod. Břečková k tomu říká, že EET samo o sobě důvodem ke skončení s podnikáním není. „S těmi čísly bych byla nesmírně opatrná, protože na seriózní hodnocení je ještě brzy. Vzhledem k tomu, že celý měsíc testuje provoz celá řada podnikatelů, autentizační údaje si vyzvedlo cca 48 tisíc uživatelů, tak z toho nemám až tak dramatický pocit,” říká.

Podnikatel jako zloděj

„EET je příliš komplikovaná překážka v podnikání, spousta lidí to mentálně nezvládne. Vezměte si staršího hospodského, který neumí ani naladit satelit. Metodický pokyn k zavedení evidence má 40 stran, to je extrémní překážka. Pokud je navíc sám, nemá někoho, kdo rozumí výpočetní technice, tak skončí,” myslí si Boleslav Buzek. „Já se domnívám, že někteří skutečně budou muset skončit. Nechci v žádném případě poukazovat na šedou ekonomiku, byť asi není náhoda, že právě restaurace a bary spadají do první vlny,” reaguje Břečková.

Buzek vidí EET jako překážku, jejíž efekt bude ještě věší příklon podnikatelů ke stínové ekonomice. „Odrazuje podniky od oficiální sféry, spousta restaurací se změní v soukromé kluby, lidé se přihlásí na úřad práce a budou dělat melouchy načerno. Vždyť je to v učebnici pro první ročník studia ekonomie, že stinnou ekonomiku způsobuje legislativní komplikovanost. Stát se na podnikatele navíc dívá jako na zloděje, kteří musí prokazovat svoji nevinu.” říká.

Málo času

S tím jeho oponentka souhlasí, rétoriku ministerstva financí označuje za nešťastnou. „Princip evidence ale není diskriminační, podnikání nebrání. Podnikatele spíš tíží fakt, že regulací neubývá, že se vrší,” myslí si Břečková z AMSP. Buzek tvrdí, že neměl dost času se jako podnikatel připravit na elektronickou evidenci. Na to Břečková odpovídá otázkou, co je dostatečný čas na zavedení takové regulace. „Naše asociace pořádala takové road show semináře v regionech, které navštívilo několik tisíc podnikatelů,” dodává.

Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio