Inflační tlaky znatelně sílí. Centrální banka má nejvyšší čas na to, aby začala jednat, tvrdí ekonom

Řada analytiků očekává, že Česká národní banka už ve středu na svém zasedání zvýší úrokové sazby. Důvodem pro takový krok jsou obavy z růstu inflace. Jaké by mělo zvýšení úrokových sazeb důsledky? Jak se bude vyvíjet kurz koruny? A měla by na obavy z inflace reagovat vláda a Ministerstvo financí? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš.

Česká tisková kancelář v neděli citovala pět ekonomických analytiků, kteří očekávají, že centrální banka ve středu zvýší úrokové sazby. Očekáváte to také?

Očekávám to samé a jsem tedy šestým v řadě. Česká národní banka má nejvyšší čas na to, aby začala jednat. Inflační tlaky znatelně sílí. Ekonomika možná ještě není z pandemie úplně venku, nicméně je na dobré cestě. Podle všech indikátorů to vypadá na relativně solidní oživení ekonomiky, které už v tuto chvíli probíhá a ještě by mělo zesílit v druhé polovině roku. Na druhé straně vidíme, že naráží na své mantinely a rostou nám inflační tlaky. Je potřeba jednat zavčas. Kdybychom jednali pozdě, mohlo by nás to přijít dráž.

Čtěte také

Když vezmeme všechny tyto argumenty a k tomu přidáme, že ještě před týdenním moratoriem, kdy se k tomu nesmí veřejně vyjadřovat, se i někteří členové bankovní rady vyslovili pro zvýšení úrokových sazeb, očekáváte, že to bude ve středu jednoznačné?

Jednoznačné to být nemusí. Jsou hlasy, které byly v těch posledních 14 dnech opatrnější. Myslím si ale, že tam nepanují zásadní rozpory. Jestli se nějaká debata povede, tak spíše o načasování. Mohou tam být členové, kteří by radši počkali na novou srpnovou prognózu a spojili ten růst až s ní, ale myslím si, že převáží hlasy, které říkají, že není na co čekat. Inflační signály jsou natolik silné, že můžeme jednat už teď.

To zvýšení se očekává o 0,25 procentního bodu – tedy u základní úrokové sazby z 0,25 na 0,5 procenta. Je to zásadní změna?

Sama o sobě to zásadní změna není. Jedná se ale o poměrně velký a důležitý signál. Česká národní banka bude ve vyspělém světě v postpandemické době jednou z prvních, která úrokové sazby zvýší a dá tak signál, že bude chtít pokračovat se sazbami dál výše. Na to trhy reagují a rozumí tomu. Má to svůj dopad na to, za kolik se půjčují peníze i na kurz měny. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související