Indie se vedle covidu potýká s epidemií plísně. Mukormykóza už zabila stovky lidí

29. květen 2021

Indie se potýká s jen těžko zvladatelnou vlnou nového koronaviru. V poslední době jí ale přibyla ještě jedna vážná starost – pacienti, kteří se zotaví z covidu-19, se infikují smrtelnou plísní. Přitom oficiální koronavirová bilance mrtvých už v zemi přesáhla 300 tisíc.

Informuje o tom agentura AP.

Čtěte také

Plíseň známá jako mukormykóza je poměrně vzácná, ale lékaři se obávají, že náhlý vzestup této infekce by mohl ještě víc zkomplikovat boj Indie s pandemií. Země měla ve středu více než 27 milionů potvrzených onemocnění covidem-19 a skoro polovina z nich přibyla za poslední dva měsíce. Denně umírá na 4 tisíce lidí.

Indické úřady denně hlásí okolo 200 tisíc nových případů. Ale skutečnost je zřejmě daleko horší, protože testů se provádí jen málo. Přesto experti soudí, že epidemie v Indii přeci jen konečně zpomaluje. Zdrojem vážných obav se však stává právě mukormykóza, které se také říká „černá houba“.

Mukormykózu způsobuje plíseň hlavičkovitá, která se běžně vyskytuje v půdě, ve vzduchu, a dokonce i v nosním slizu člověka. Šíří se dýchacími cestami a poškozuje systém obličeje. Lékaři musí někdy nakaženému dokonce odstranit oko, aby infekci zabránili rozšířit se až do mozku.

Podle vyjádření federálních úřadů bylo v Indii do minulé soboty skoro devět tisíc případů mukormykózy a začal docházet Amphotericin B, tedy antimykotikum, kterým se tato infekce léčí. A to už je v zemi vážný nedostatek lékařského kyslíku pro covidové pacienty. Oficiální počet lidí, kteří na „černou houbu“ zemřeli, není znám, ale podle místních médií je jich přes 250.

Plísňová epidemie

Mukormykóza vykazuje vysokou úmrtnost a v Indii se vyskytovala už před pandemií. Není sice nakažlivá, ale vysoký počet případů za poslední měsíc odborníky šokuje. Podle vrchního lékaře oddělení endokrinologie a cukrovky řetězce soukromých nemocnic Max Healthcare Ambriše Mitála situace nevypadá dobře.

Čtěte také

Lékař upozorňuje, že infekce napadá pacienty s oslabeným imunitním systémem a doprovodnými chorobami, zejména s cukrovkou, anebo lidi, kteří neopatrně užívají steroidy. K nákaze jsou náchylné také osoby s vysokou hladinou cukru v krvi. Mitál dodává, že se dřív setkával jen s několika případy mukormykózy ročně. Nikdy jich nezažil tolik jako dnes.

Vůbec nejvíce se mukormykóza vyskytuje na indickém venkově. Experti se obávají, že nákazu může zhoršit i prodej léků bez předpisu, včetně steroidů. Někteří nekvalifikovaní lékaři je pacientům podávají, aniž by se zamysleli, zda jsou pro ně nezbytné. Proto také v menších městech přibývá pacientů s mukormykózou, kteří nebyli hospitalizováni.

Indické ministerstvo zdravotnictví vyzvalo jednotlivé státy v zemi, aby šíření nemoci pečlivě sledovaly. Zároveň prohlásilo infekci za epidemii, takže všechna zdravotnická zařízení musejí nové případy povinně hlásit federálním úřadům, dodává agentura AP.

Jakou odpověď bude muset zvolit Západ v reakci na represe běloruského režimu? Krajní pravice je v Itálii stále na vzestupu. V Barmě sílí ozbrojený odpor proti vojenskému režimu. Írán se chystá na prezidentské volby. Po zásahu mocné Rady dohlížitelů ale z pelotonu kandidátů zbylo jen torzo. Stane se Guam novým domovem pro Afghánce, kteří pomáhali zahraničním vojákům? A svět se snad konečně dozví, odkud pocházel Kryštof Kolumbus.

Tato témata pro Svět ve 20 minutách vybrala Gita Zbavitelová. Poslechněte si je v audiozáznamu.

autoři: Gita Zbavitelová , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.