Indie kvůli zrušení autonomie Kašmíru riskuje vypuknutí nového povstání

Indie v uplynulém týdnu zrušila speciální autonomní status státu Džammú a Kašmír, dlouholetý předmět sporu se sousedním Pákistánem. Rozdělila stát na svazová území Džammú a Kašmír a třetí součást autonomní oblasti Ladákh podřídila centrální vládě. Vyhnala z oblasti turisty, přerušila internetové a telefonní spojení a v očekávání nepokojů tam vyslala desetitisíce vojáků.

Význam Kašmíru je obrovský, zdůrazňuje britský deník Guardian. V jeho pohledu není krok nedávno znovuzvolené indické vlády Naréndry Módího žádnou právní formalitou, ale výrazem úmyslu a ideologie.

Čtěte také

Kašmír je v převážně hinduistické Indii jediným státem s muslimskou většinou a stoupenci sekulární politické tradice vždycky považovali jeho začlenění do demokratické Indie za důkaz, že vedle sebe mohou fungovat všechny náboženské víry.

Hinduističtí nacionalisté jako Módí a jeho Indická lidová strana však dosavadní ústavní výsady Kašmíru považovali za ústupek a teď usoudili, že silná Indie ho už nemusí dělat. Premiérův krok nebyl žádným tajemstvím, ale proklamovaným cílem vládní strany, která ho voličům slíbila před nedávnými volbami.

Symbolický krok

Výsady Kašmíru mají kořeny v dohodě, kterou toto bývalé knížectví uzavřelo s Indií po jejím získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947, kdy se Kašmír rozhodl k samostatnému státu připojit.

Čtěte také

Zrušení ústavních výsad ale bude mít důsledky, které je obtížné předpovědět, varuje Guardian. Otázka Kašmíru je velmi emotivní v sousedním Pákistánu, který o něj s Indií svedl dvě ze tří společných válek. Islámábád oznámil, že „využije všech možností, aby nezákonný krok Indie zvrátil“, a připomněl, že mezinárodní společenství považuje region za sporné území.

Pákistán se k nelibosti Indie často snaží celý spor přenést na mezinárodní půdu. Indie považuje vše, co se v Kašmíru děje, za svou vnitřní věc, a proto reagovala rozladěně i na nedávnou nabídku Donalda Trumpa zprostředkování rozhovorů s Pákistánem.

Měli bychom se připravit na rozsáhlé protesty, soudí Guardian. I když se míra autonomie Kašmíru v posledních desetiletích následkem zásahů státu značně snížila, měl jeho zvláštní status pro místní obyvatelstvo velký symbolický význam.

Hrozí další povstání

Kašmír trpí násilím už dlouhá desetiletí. Koncem 80. let zde došlo k povstání, které vyústilo v konflikt, jenž zničil celý region a vyžádal si desetitisíce životů. Mohly za něj separatistické ideologie, politická nespokojenost kvůli zfalšovaným volebním výsledkům, tvrdé represe i přispění pákistánské vojenské zpravodajské služby.

Povstání před dvaceti lety zesláblo, ale může se opět vrátit. Mladí Kašmířané nepamatují hrůzy konfliktu v 90. letech jako starší lidé, které hořké vzpomínky od násilí odrazovaly. Následky nové vzpoury mohou být tragické pro celý region i Indii, varuje Guardian.

Server veřejnoprávní stanice Deutsche Welle hledá odpověď na otázku, proč je Indická lidová strana očividně ochotná riskovat nové násilnosti, odcizení Kašmíru i polarizaci společnosti.

Partaj je přesvědčena, že dokáže nový výbuch násilí utlumit rozmístěním velkého množství bezpečnostních složek. Rovněž se domnívá, že podporou hinduistů a hinduismu dosáhne stability, třebaže tato stabilita bude založena na zastrašování. A politická polarizace je pro populistické hinduistické nacionalisty prospěšná, myslí si Deutsche Welle.

Spustit audio

Související