Indiánská Odysea na kůře fíkovníku

21. září 2010

Tak zvaná "mapa Cuauhtinchanu" namalovaná v 16. století na svitek papíru z kůry fíkovníku zachycuje počátky historie Chichiméků. Jde o mýtický epos srovnatelný s Iliadou či Odyseou.

Někdy kolem roku 1540 se pokusili mexičtí Chichimekové dokázat španělským dobyvatelům, že jejich nároky na okolí dnešního Cuauhtinchanu mají hluboké, posvátné kořeny. Na svitku papíru vyrobeném z kůry fíkovníku vylíčili ve více než sedmi stovkách barevných obrázků svou historii. Vznikl tak dokument o rozměrech 109 krát 204 centimetrů známý jako "mapa de Cuauhtinchan 2" čili "mapa Cuauhtinchanu číslo 2", známá také pod kódem MC2.

Vědcům z Harvard University se naskytla jedinečná příležitost. Získali svitek do zápůjčky na pět let, během kterých mohli dokument důkladně prozkoumat a zdokumentovat. Výsledkem jejich práce je bezmála pětisetstránková monografie. Zatím vyšla jen anglicky, ale příští rok by měl vyjít i její překlad do španělštiny.

Výzkum harvardských vědců potvrdil, že "mapa" je ve skutečnosti popisem daleké mýtické pouti, tedy něčím na způsob chichimécké Iliady či Odyseje. Začátek vyprávění se odehrává v druhé polovině 12. století, kdy hlavní město Toltéků Cholulu napadla olmécká vojska. Toltékové poslali posly pro věhlasné námezdné žoldáky sídlící v bájném místě Chicomoztoc, což ve volném překladu znamená "Místo sedmi jeskyní". Žoldáci z Chicomoztocu výzvu vyslyšeli. Vydali se k Cholule a Olméky na hlavu porazili. Za odměnu se směli vydat na pouť, která je zavedla do údolí, kde zřejmě někdy kolem roku 1174 založili sídlo na místě dnešního mexického Cuauhtinchanu.

Z tohoto vyprávění mělo být Španělům jasné, že Chichimekové mají na krajinu kolem Cuauhtinchanu přednostní právo. Na Španěly to zjevně neudělalo velký dojem. Brzy po dobytí Mexika vybudovali v Cuauhtinchanu klášter, zbořili místní indiánské svatyně a původním obyvatelům vládli tvrdou, nesmlouvavou rukou.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 28.8.2009.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.