Inaugurace v zahraničních médiích: proruský a pročínský eurofederalista začíná druhé funkční období

9. březen 2018

Inaugurace českého prezidenta Miloše Zemana si všimly některé zahraniční zpravodajské agentury, jejichž postřehy následně převzala i další média po celém světě.

Agentura AFP informuje, že Miloš Zeman včerejším složením prezidentského slibu zahájil své druhé funkční období. Hlavu českého státu článek charakterizuje jako „proruského“, „pročínského“ a „protiimigračního“ politika, který svou inaugurační řeč využil ke kritice novinářů a svých rivalů.

Zpravodajská agentura světové veřejnosti popisuje, že Miloš Zeman je „bývalý komunista“, který se stal prvním přímo zvoleným prezidentem České republiky v roce 2013. Letos obhájil mandát, když porazil liberálního vyzyvatele Jiřího Drahoše.

Druhý pětiletý termín získal český prezident díky podpoře venkovských a levicových voličů, analyzuje AFP. Klíčovou roli v jeho znovuzvolení prý sehrál také strach z uprchlíků a migrantů a odpor vůči relokačnímu mechanismu Evropské unie.

Eurofederalista podporující referendum o czexitu

Zpravodajská agentura AP dodává, že Miloš Zeman se v průběhu výkonu své funkce stal známý pro svou silnou protiimigrační rétoriku, které ho údajně spojila s populistickou pravicí. Agenturní text také tvrdí, že prezident Zeman v průběhu svého prvního mandátu rozdělil českou veřejnost svými proruskými postoji a podporou sbližování s Čínou.

Český lídr byl také jedním z mála evropských politiků, kteří podpořili kandidaturu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, připomíná AP. Svůj článek uzavírá připomínkou, že prezidentu Zemanovi je 73 let, prezidentskou přísahu složil na společné schůzi obou komor českého parlamentu a že česká ústava umožňuje pouze dvě prezidentská období.

Agentura Reuters se samotné inauguraci nevěnovala, ale již před ní uveřejnila text, podle kterého Miloš Zeman v protikladu ke svým slibům z prvního volebního období rozdělil českou společnost, ponižuje své oponenty a útočí na českou intelektuální elitu. Vztah Miloše Zemana k Evropské unii Reuters označuje za dvojaký.

„Prohlašuje se za eurofederalistu, ale podporuje referendum o členství České republiky v Evropské unii, tedy proces podobný hlasování o brexitu,“ uvádí agentura. Rovněž připomíná, že prezident Zeman vystupuje proti sankcím uvaleným na Rusko kvůli anexi Krymu a je pro přesunutí české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma po vzoru amerického prezidenta Trumpa.

autor: thk
Spustit audio