Ilona Švihlíková: Jak smrt Džamála Chášakdžího ovlivní svět?

19. říjen 2018

„Pokud se nezměnila politika vůči Saúdské Arábii ani kvůli k válce v Jemenu, kde nejde o jednoho zabitého novináře, ale o hromadu mrtvol? Čeká nás jen obligátní kvičení.“

Americký list Washington Post vydal poslední článek, který saúdsko-arabský novinář Džamál Chášakdží napsal před svým zmizením na saúdsko-arabském konzulátu v Istanbulu 2. října 2018. Turecká média tvrdí, že byl zavražděn, Rijád to popírá.

„Je to značná trhlina v dosud efektivním marketingu korunního prince Saúdské Arábie Mohameda bin Salmána. A je zvláštní, že přišla až nyní. Za poslední dva roky udělal, mírně řečeno, plno sporných kroků. Je to válku v Jemenu, pronásledování politických odpůrců, zajetí libanonského premiéra Saada Harírího, blokáda Kataru,“ vypočítává Ilona Švihlíková.

Hromada mrtvol

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán na ilustračním snímku ze sídla OSN v New Yorku (27. březen 2018).

„Tohle všechno nikdo nechce vidět, protože princ sliboval, jak se bude monarchie modernizovat a udělal ten úžasný marketingový tah, že ženy mohou řídit auto. Ale právě ta vražda a brutalita, s jakou byla provedena, je pravou podstatou režimu.“ Co přijde teď, uvalí země na Saúdskou Arábii sankce? Zdraží se ropa?

„Pokud se nezměnila politika vůči Saúdské Arábii ani vzhledem k válce v Jemenu, kde nehovoříme o jednom zabitém novináři, ale o hromadě mrtvol, tak se těžko změní teď. Saúdská Arábie byla vedle Izraele vybrána Spojenými státy jako opěrná páteř regionu. USA už tam nemají tak silnou pozici jako dřív,“ vysvětluje ekonomka.

Trump vsadil na Saúdskou Arábii

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán na ilustračním snímku ze sídla OSN v New Yorku (27. březen 2018).

„Trump právě na Saúdskou Arábii vsadil téměř všechno. Připomeňme, že jeho první zahraniční cesta byla právě do Saúdské Arábie a že jeho zeť si intenzivně porozuměl s korunním princem. A kromě toho jsou tady nějaké dané konstanty. Saúdská Arábie:

  • je hlavní zemí OPEC,
  • je to velmi významný ropný producent,
  • je to jedna z mála zemí, která má volnou kapacitu na navyšování těžby ropy,
  • je to jeden z velmi významných odběratelů zbraní.“

Obligátní kvíčení

„Takže teď proběhne takové obligátní kvičení nad hodnotami, nad tím, jak je to ošklivé, co udělal Mohamed bin Salmán, ale pak se zase pojede dál. V situaci, kdy bude Irán vyblokován z trhu sankcemi, které začnou platit na začátku listopadu, je Saúdská Arábie naprosto klíčový ropný aktér, který je nenahraditelný ničím jiným.“

Další témata rozhovoru: vražda novináře Džamála Chášakdžího; Trump přirovnal praktiky Evropské unie k praktikám Číny; brexit; energetická koncepce ČR.

autoři: Vladimír Kroc , rota
Spustit audio

Související