Identifikace obětí španělské občanské války

22. září 2010

S odstupem sedmi desetiletí svitla pozůstalým po obětech španělské občanské války naděje, že se konečně dozvědí, kde byli pochováni jejich blízcí.

Do španělského města Aranda de Duero se sjeli španělští emigranti z Brazílie, Francie, Itálie a Švýcarska v naději, že po sedmdesáti letech marného pátrání konečně najdou místa posledního odpočinku svých blízkých. Ostatky obětí španělské občanské války z let 1936 až 1939 by měly identifikovat genetické testy. Účastníci setkání v Aranda de Duero si nechali odebrat vzorky DNA. Výsledky analýz budou porovnány s údaji o DNA z ostatků vyzvednutých ze sedmi masových hrobů, jež se podařilo v blízkosti města odkrýt.
Krvavá občanská válka ve Španělsku si vyžádala na obou stranách půl milionu lidských životů. Mrtví z řad frankistů byli pochováváni se všemi poctami. Republikánské oběti konfliktu skončily často v anonymitě masových hrobů. Vítězstvím frankistů vraždění neskončilo. Podle španělských historiků popravil frankistický režim asi 50 000 lidí.
V posledních osmi letech se podařilo vyzvednout ze 110 masových hrobů ostatky asi 1200 španělských republikánů. Celkový počet masových hrobů z dob občanské války se odhaduje na čtyři stovky. Je v nich zřejmě pochována i většina z 5000 lidí, kteří během Frankovy diktatury beze stopy zmizeli.

Španělská vláda se snaží s tímto dědictvím minulosti vypořádat. V loňském roce byl přijat zákon o historické paměti, který kromě jiného vyčlenil i finanční prostředky na exhumace ostatků z masových hrobů a jejich identifikaci. V rámci tohoto programu bude vytvořena i databáze DNA pozůstalých po obětech.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.