Ideální střídavá péče? Dítě stále bydlí doma a střídají se u něj rodiče

17. září 2019

Podle psycholožky Mgr. Daniely Volákové je nejdůležitější zaměřit se především na uspokojení potřeb dítěte a ne na uspokojení potřeb rodiče, přestože každý má právo na trávení času se svým synem nebo dcerou a na podílení se na jejich výchově. Když se rodiče rozcházejí, je třeba prvotně myslet na dítě, na to, co pro dítě bude to nejlepší.

„Psychologové se shodují v tom, že nejlepší je, když dítě zůstane bydlet tam, kde bydlí, a rodiče se střídají u něj doma. Což samozřejmě chce obrovskou vyzrálost těch rodičů i jejich nových partnerů,“ konstatuje psycholožka. Výhody pro dítě jsou zřejmé, bezpečí a zázemí domova, stejná školka nebo škola, stejní učitelé, stejní kamarádi. Navíc vidí, že rodiče i jejich partneři se vzájemně respektují, čímž mu jsou příkladem, učí se od nich.

„Je to o tom, že rodiče opravdu myslí na dítě. Komunikují spolu a jsou schopni se domluvit tak, aby skutečnost, že oni dva už spolu z nějakého důvodu nemůžou být, pro dítě znamenala co nejméně změn,“ podotýká Daniela Voláková, „aby to pro dítě bylo co nejpohodovější. Nebývá to příliš časté, ale znám případy, kde takováto střídavá péče je a funguje to.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio