I na Západě se po válce stavěly paneláky. Jenže nevypadají jako ty naše, popisuje urbanistka Koukalová

21. březen 2022

„Představte si paneláky jako stavebnici. Jenomže zatímco v západní Evropě měli k dispozici všechny kostičky, my jsme jich v Československu měli daleko méně. I to je důvod, proč naše sídliště vypadají, jak vypadají,“ říká urbanistka a historička architektury Martina Koukalová. Najdou se i výjimky, jako je pražské sídliště Barrandov.

„Obrovská sídliště se stavěla po 2. světové válce napříč celou Evropou. Na Západě byli daleko pružnější, kdy se prefabrikovalo přímo na místě a nevznikaly tak velmi omezené stavební možnosti,“ popisuje.

U nás se stavělo jen s několika typu konstrukčních panelů, které umožňovaly vytvářet malé množství variant domů. A ty pak byly podobného vzhledu. „Kdežto na Západě se beton odléval a každé sídliště vypadalo, a dodnes vypadá, jinak.“

Martina Koukalová, urbanistka, historička architektury

Evropa byla po válce zničená, vybombardovaná, nejvíc samozřejmě Německo, ale i mnoho dalších západních měst.

„Takže tady byla bytová nouze. Docházelo k obrovskému přesunu obyvatel po celé Evropě a stavělo se ve velkém sídliště pro tisíce, možná i statisíce obyvatel.“ Stavebníci se z toho poučili a od 60. let stavěli jinak.

„Žili jsme v socialismu, který se dá charakterizovat i jakýmsi zaostáváním za Západem,“ uzavírá s tím, že se v 50. letech investovalo hlavně do těžkého průmyslu, takže výstavba zaostala zhruba o 20 let.

Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související