Hynek Kmoníček: Přepočítávání hlasů po prezidentských volbách v USA se nedá vyloučit. Záleží na krocích Donalda Trumpa

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře, řekl, že vítězství Donalda Trumpa překvapilo mnohé, snad s výjimkou Miloše Zemana. Nemyslí si ale, že by došlo k příliš velké změně.

„Je to o substantivní diskuzi. Už jen to, jak vzniká tým, který bude tvořit zatím neznámou zahraniční politiku Donalda Trumpa, nám naznačuje, že to bude cesta ne bez překvapení, a tato překvapení by měla být taková, že Česká republika bude v kondici, aby na ně byla předem připravena,“ říká Kmoníček.

Tým, který si vybírá Donald Trump, podle Kmoníčkova názoru překvapuje všechny, a nejvíc jeho příznivce. Jeho osobně hodně překvapil výběr jihokarolínské guvernérky do pozice velvyslance v OSN, protože jako dcera indických imigrantů vypadá dle jeho slov tak „multi-kulti“, že by se v týmu Hillary Clintonové možná ztratila. Podle Hynka Kmoníčka se Trump snaží vyrovnávat nejrůznější proudy.

Proč by Česku pomohlo, kdyby americkou velvyslankyní v Praze byla Ivana Trumpová? Podívejte se na video:

„Snaží se upokojit všechny části Republikánské strany, ale z pohledu našich národních zájmů bude strašně důležité, kdo se nakonec stane vítězem toho zatím nejdelšího a nejsložitějšího souboje, a to je souboj o post ministra zahraničí,“ vysvětluje Kmoníček a připomíná, že soupeří Mitt Romney s Rudym Giulianim.

Hynek Kmoníček si myslí, že se nedá vyloučit to, že se budou v některých státech přepočítávat hlasy, ale zatím jsou to spekulace: „Představte si situaci, kdy se to bude přepočítávat, a najednou se zjistí, že prezidentkou je Hillary Clintonová. Představte si reakci republikánů, toho hnutí, které je za Trumpem – to by podle mě vyvolalo takové bouře v USA, že by to teoreticky mohlo ohrozit i naše vlastní zájmy.“

Jestli se k tomu Hillary Clintonová rozhodne, podle Kmoníčka hodně záleží na tom, jak odvážné nebo uvážlivé budou Trumpovy kroky – tedy jestli se neobjeví něco, co by demokraty k takovému kroku vyprovokovalo.

Co bude hlavním úkolem nového českého velvyslance v USA? Bude jím Hynek Kmoníček? A překvapila ho kandidatura Angely Merkelové na post kancléřky? Poslechněte si celý rozhovor v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio