Hurikány ovlivňuje El Niňo i africké monzuny

23. září 2010

Výskyt silných hurikánů v Pacifiku souvisí se západoafrickými monzuny i klimatickou anomálií El Niňo.

Geologové z Woods Hole Oceanographic Institution analyzovali sedimenty z portorické Laguna Playa Grande ostrova Vieques, který je hurikánům plně vystavený. O úderu hurikánu vypovídají vrstvy hrubozrnného písku s úlomky mušlí, které prokládají jinak souvislé nánosy bahna. Datováním těchto vrstev získali geologové přehled o karibské chronologii hurikánů, která sahá celých 5000 let do minulosti.

Laguna Playa Grande

Chronologii porovnali s už existujícími daty o prehistorických projevech El Niňa a západoafrických monzunů. Zjistili, že výskyt silných hurikánů (z kategorie 3 až 5 podle Saffir-Simpsonovy stupnice) je méně častý v obdobích se silnou aktivitou El Niňa. Ta se mimo jiné projevuje prudkými větry ve velkých výškách, které dokážou rozehnat nebo sklopit vrcholek vznikajícího hurikánu.

Monzuny nad západní Afrikou naopak hurikány posilují. Během monzunových bouří se totiž vytvářejí atmosférické vlny, které se pohybují na opačnou stranu Atlantiku, kde podporují vznik hurikánů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.