Humpolec chce v roce 2020 opravit zimní stadion

9. prosinec 2018 06:00

Humpolec připravuje opravu chladicí technologie a ledové plochy zimního stadionu. Městský úřad připravuje dotaci, která by mohla pokrýt čtvrtinu z asi 35 milionů nákladů.

Pokud záměr schválí zastupitelé a město s žádostí uspěje, začnou asi půl roku trvající práce na jaře 2020. Médiím to řekl tajemník úřadu Jiří Fiala.

„Zimní stadion už se dostává svým technickým stavem pomalu za hranu toho, aby dál mohl fungovat, máme ještě starou čpavkovou technologii,“ řekl Fiala. Město chce podle něho opravu zaplatit částečně z dotace ministerstva životního prostředí a částečně z půjčky.

Zda s žádostí uspělo, bude vědět na jaře příštího roku. Následovat bude výběr dodavatele a odložení prací na jaro 2020, aby nebyla omezená zimní sportovní sezona.

Stavba z počátku 90. let

Humpolecký zimní stadion byl podle Fialy postaven jen jako otevřená ledová plocha na začátku 90. let 20. století. Nad ledovou plochou se pak bez větších úprav postavila hala, která v únoru 2006 pod náporem sněhu spadla. Nikdo se tehdy nezranil. Podle závěrů vyšetřování chyběly v rozporu s projektovou dokumentací na střešní konstrukci vzpěry. Stavbyvedoucího potrestal okresní soud dvouletou podmínkou. Zastřešení z roku 2004 stálo více než 20 milionů korun. Po nehodě se radnici podařilo obnovit provoz stadionu během deseti měsíců. Technologie se ale ani tehdy neopravovala, řekl Fiala.

Humpolecký stadion nevyužívají jen místní sportovci a veřejnost, trénuje zde i sledge hokejová reprezentace, svá soustředění zde měly i týmy zahraničních mladých hokejistů. Před několika lety bylo opraveno osvětlení stadionu a v plánu je stavba menší tribuny. „Zatím se to s ohledem na plán rekonstruovat ledovou plochu do rozpočtu nezařadilo, ale následně se zvažuje, že se divácké zázemí zlepší,“ řekl Fiala.

zdroj: ČTK
Spustit audio