Hudba k siréně: Autorské reflexe unikátních hudebních miniatur

12. květen 2021

Dvě desítky různých hudebních pohledů na objekt akustické sirény a její pravidelné polední zkoušky. V pořadu Radioateliér nabízíme kompletní sérii zvukových záznamů mikrokoncertů Hudba k siréně, které jsme na Vltavě vysílali v přímých přenosech po dobu dvou let ve spolupráci s předním českým ansámblem pro současnou hudbu Orchestrem BERG.

Hlasujte pro druhou desítku

Poslechněte si skladeby svým favoritům pošlete hlas! Vítěznou skladbu uvede Orchestr Berg exkluzivně znova naživo.

První přímý přenos rozezněl polední vltavské vysílání 7. března 2019. Po završení dvouletého projektu tato série Radioateliérů sumarizuje formou autorských reflexí jedinečný moment, který s sebou projekt Hudba k siréně nese - živé provedení hudebních miniatur přímo během pravidelné zkoušky sirén jako neodmyslitelné součásti unikátních hudebních kompozic.

Podívejte se na všechny zkoušky sirén

Projekt Hudba k siréně je připomínkou toho, že hudba nemusí být nutně pouze souborem not interpretovaných člověkem na hudební nástroj, ale že je v první řadě organizací zvuků, je naší každodenní součástí a ze své podstaty vychází z živoucích principů přírody. Nově vzniklé skladby, hudební miniatury k sirénám, nebo řekněme hudební intervence v prostoru, mohou být inspirací k poslechu okolního prostředí jako hudební struktury. Nově vzniklé miniatury jsou zvukovými vitamíny, impulsy pro uši, který v nás, jako posluchačích, můžou probudit neortodoxní přemýšlení nad hudbou, povzbudit jiné slyšení a naslouchání zvukovému prostředí, tak důležitého pro naší existenci.

Čtěte také

Akustická siréna je výjimečný zvukový objekt a obecně známý prvek našeho života. V České republice zní každou první středu v měsíci. Vynález, který je zhruba 200 let starý, byl původně vyvinutý jako hudební nástroj, později se využíval k vědeckým účelům. Jako signál pro nebezpečí se ale proslavil asi nejvíce. Zejména v minulém století byl jeho princip hudebními skladateli a mysliteli propagován a využit ve větší míře i v hudební tvorbě, což dokazují neznámé i známé skladby jako např. Symfonie sirén Arsenije Avraamova, Ionisation Edgarda Varèse, nebo třeba Persephassa Ianise Xenakise.

Historie sirén sahá samozřejmě až k řecké mytologii a skrývá v sobě momenty nebezpečí a zároveň extáze a je možné se domnívat, že vynález akustické sirény v mnohém podpořil i nové myšlení ve vývoji naší současné hudební kultury.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.