Hubnoucí pilulku neslibujeme

4. červen 2018

Nadbytečné kilogramy jsou příčinou mnoha civilizačních nemocí, třeba cukrovky nebo srdečních a cévních chorob, proto ve Fyziologickém ústavu Akademie véd ČR zkoumají tukovou tkáň. I pomocí pokusů na myších hledají nové možnosti v léčbě nemocí vázaných právě na obezitu. Reportáž z laboratoře přinesly Magazín Leonardo Českého rozhlasu Plus i Experiment na Radiožurnálu. 

V kleci pobíhají dvě myšky černé a bílé barvy. Právě tito drobní tvorové hrají hlavní roli ve výzkumu, který popisuje Petr Zouhar z Oddělení biologie tukové tkáně Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky. Vysvětluje, ze geneticky pocházejí z úplně jiných kmenů a představují tak model různé náchylnosti k obezitě.

BÍLÉ MYŠI JSOU ZDRAVĚJŠÍ

„Podobně jako se lidé liší v tom, jak snadno přibírají kilogramy - nehledě na to, jak intenzivně sportují nebo se přejídají - jsou i tyto dva myší kmeny různě náchylné k obezitě. Pokud budeme krmit obě myšky stejnou nezdravou stravou s vysokým obsahem tuků, nabere černá myška mnohem víc tukové tkáně nez bílá, která zůstane relativně zdravá," vysvětluje Petr Zouhar a pokračuje: „Na konci pokusu popíšeme, co se ve zvířeti stalo, proč jedna myš přibrala, ale ta druhá ne. Díváme se například na úroveň genové exprese, tedy na to, jak se vypínají a zapínají jednotlivé geny a jestli je v tom nějaký rozdíl.“


Spolu s doktorkou Kristinou Bardovou, která se se svým kolegou na výzkumu podílí, si na počítači prohlížíme fotky tukové tkáně. „Koule tuku je specifickým způsobem obarvena zeleně, červeně je zvýrazněna kapilární síť, tedy přívod krve k jednotlivým buňkám. Z našich pozorování vyplývá, ze u bílých myšek je prokrvení tkáně mnohem lepší a tukové kapénky jsou menší nez u černých myší. Zdravé myšky také mají v tukové tkáni menší množství zánětu," vysvětluje výzkumnice a upozorňuje tak na málo známý fakt, že k obezitě se zpravidla váže zánět, který má negativní vliv na metabolismus celého našeho těla.


„Je to proto, že tukové buňky, které jsou velké, mají tendenci prasknout. Na jejich místo pak přijdou buňky imunitního systému, které zánět způsobí. Tento mírný zánět má pak negativní vliv na metabolismus celého těla. Ukazuje se, že bílé myšky trpí tímto sterilním zánětem mnohem méně než ty černé," upozorňuje doktorka Bardová.

ZDRAVĚJŠÍ TKÁŇ

Lepší výsledky bílých myší jsou znatelné i na grafech, které společně sledujeme. Jsou v nich zaznamenány výsledky měření obratu lipidů v tukové tkáni bílých i černých myší, tedy to, jak rychle vyrábějí tukové molekuly a jak rychle je odbourávají.


„Zjistili jsme, že flexibilita tkáně a rychlost, s jakou reagují na vnější podmínky, je mnohem vyšší u bílých myší. Proto si myslíme, že jedním z klíčů ke zdraví je právě pružnost v reakci na různé podněty," dodává Petr Zouhar.


Nadbytečné kilogramy u nás trápí čtvrtinu žen a pětinu mužů. Výzkumy ukazují, že samotné zdraví tukové tkáně předurčuje také zdraví zbytku organismu. I když už nyní existují nejrůznější preparáty, které dokážou obezitu omezit, výzkum tukové tkáně stále pokračuje.


„Snažíme se tedy popsat, v čem se oba kmeny myší liší na molekulární biochemické úrovni. Otevřeme tím možnosti k další farmakologické manipulaci. I když pilulku na hubnutí neslibujeme, třeba i náš výzkum přispěje k tomu, aby naše tuková tkáň byla zdravější a aby se podobala té, kterou mají bílé myšky," věří Zouhar.


Výzkum na těchto myších není jediným projektem, který se vědci v Oddělení biologie tukových tkání Fyziologického ústavu AV zabývají. Ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie se v současné době například bádá nad farmakologickým ovlivněním příjmu potravy a vědci se věnují i vlivu omega-3 mastných kyselin na celkové zdraví organismu s důrazem na zdraví tukových buněk.

Spustit audio