Hrozící ozbrojený konflikt na Korejském poloostrově je prozatím zažehnán

Jižní a Severní Korea se tento týden dohodly na zmírnění napětí, které mohlo přerůst v ozbrojený konflikt. Pchjongjang se omluvil za nedávný výbuch miny a Soul slíbil, že přestane přes hranice vysílat protikomunistickou propagandu, informuje agentura AP.

Severní Korea se rovněž zavázala, že zruší „skoroválečný stav“, který vyhlásila minulý týden, a obě země souhlasily s obnovou schůzek rozdělených rodin i vzájemných mezistátních jednání.

Výbuch miny u hranic zranil dva jihokorejské vojáky a Jižní Korea začala v odvetě vysílat propagandu z pohraničního tlampače.

Není ovšem jisté, jak dlouho tato dobrá nálada vydrží, neboť vztahy mezi severem a jihem zůstávají napjaté a řada dříve uzavřených dohod a projektů je pozastavena, upozorňuje AP.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se za zranění dvou jihokorejských vojáků při výbuchu miny omluvil tím, že vyjádřil „politování“. Podle AP však z toho není jasné, zda se Severní Korea skutečně k explozi hlásí, protože ještě minulý týden ji odmítala.

Přestože obě Koreje spolu jednaly celý víkend, Soul upozornil, že Pchjongjang se připravuje k boji a přemístil ke společným hranicím neobvyklé množství vojáků a ponorek.

Čtěte také

Šlo o jednání na nejvyšší úrovni za poslední rok. Jejich vleklost není neobvyklá – oběma zemím sice dělá potíže dohodnout se na jejich uspořádání, ale když už k nim dojde, trvají dlouho.

První kolo posledních rozhovorů trvalo 10 hodin a druhé 33. Jižní Korea s nimi souhlasila jen proto, že jí severní soused pohrozil útokem, jestli nezastaví propagandu z tlampačů.

Podle jihokorejských vojenských představitelů opustilo severokorejské základny asi 70 % z více než 70 ponorek a podmořských vozidel a od sobotního zahájení rozhovorů Pchjongjang zdvojnásobil dělostřelecké síly v přední linii.

Není jasné, zda ponorky a vojáky po dohodě odvolal. Nekompromisní postoj Pchjongjangu pramení z obav, že jihokorejská propaganda vysílaná přes hranice by mohla demoralizovat jeho vojáky a inspirovat je k dezerci, vysvětluje AP.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio