Hrozba z Východu je nesmysl, uklidňuje komunista Černý a kritizuje přejezd konvoje NATO Českem

20. březen 2015

Na přelomu března a dubna mají přes Česko projíždět konvoje americké armády na závěr alianční akce Atlantic Resolve. Kabinet prezident schválil, podle premiéra Bohuslava Sobotky tak vláda plní své závazky vůči spojencům v NATO.

Zvedla se však vlna kritiky, včetně petice proti konvoji. Proč vyvolává toto cvičení rozruch, když jsme členy Severoatlantické aliance?

„Celá situace vychází z ruské okupace Krymu, výroků Vladimíra Putina a úzkosti, kterou pociťují zejména baltské země nebo i Polsko,“ řekl v pořadu Pro a proti člen branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Podle něj Spojené státy tímto způsobem ujišťují svoje spojence a jejich veřejnost, že se případně zúčastní jejich obrany.

„Přejezdy, průjezdy a přelety spojeneckých vojsk včetně těch amerických se dějí běžně a velmi často. V tomto případě jde jen o to, že pojedou po silnici a že o tom víme dopředu,“ vysvětlil Gabal.

Ten souhlasí, že jde o demonstraci síly. „Protože situace je taková, že Rusko na nic jiného než na sílu neslyší. A jestliže neslyšíme prezidenta Putina, že vědomě a po dlouhodobé přípravě udělal invazi na Krym, jestli skutečně slyšíme, že chce měnit poměry ve střední a severní Evropě, tak musíme sílu ukázat, a ukázat, že se nebojíme.“

Česká republika je plně závislá v obraně na spojencích, tvrdí poslanec. „Jestliže skutečně z Východu jde jasné vyhrožování, vojenské kroky a operace, napadení sousední země Ukrajiny, tak to není možné brát na lehkou váhu.“


Gabal: „Za posledních 70 let Rusko všem svým sousedům odebralo území: Polsku, Československu, Finsku, o Rumunsku a dalším. Ani nemůžeme brát na lehkou váhu to, že Rusko vědomě a cílevědomě zpravodajsky, operačně a silově připravilo okupaci Krymu, že napadlo sousední Ukrajinu, a my tu budeme diskutovat, že tu budou projíždět američtí vojáci.“

„Nemohu to považovat za nic jiného, než demonstraci síly v době, kdy by bylo dobře situaci uklidňovat,“ reagoval člen branně-bezpečnostního výboru Alexander Černý (KSČM).


Černý: „Kolega Gabal má tendenci velmi strašit a mnohdy neuvěřitelným způsobem manipuluje s fakty. Nemůžu se zbavit pocitu, že když mají Spojené státy desetkrát větší rozpočet na ozbrojené síly než Rusko, tak to o něčem svědčí. Pro mě hrozbou nebude ten, kdo je v této finanční soutěži slabší. Jestliže někdo má ve světě 700 vojenských základen, a někdo několik jednotlivých základen, tak to pro mě není adekvátní porovnání.“

Ten tvrdí, že souhlas vlády s přejezdem vojenského konvoje není v souladu s pravomocemi, které jí dává Ústava ČR.

Přestože Černý nebyl schopen doložit a argumentovat přesnou povahu rozporu s Ústavou, dále trval na svém.

„Prostě vláda překračuje podle našeho názoru svou pravomoc. Nejde tu o klasický průjezd, protože jinak bychom se o něm nebavili v rozhlase,“ vysvětlil poslanec.

Komunista posluchače ujistil: „Žádná hrozba z Východu v tuto chvíli pro nás není reálná, to je nesmysl.“

„Můžete mi říci, kam těch 500 Američanů na 120 vozidlech přes naše území jedou? Proč jedou na svou domovskou základnu v Německu, a ne třeba na svou domovskou základnu v Texasu nebo Washingtonu?“ ptal se poslanec Alexander Černý.

autoři: luv , oci
Spustit audio