Hrošík liberijský je extrémně plachý. V našich zoo ho asi vidělo víc lidí než v Africe, říká zoolog Pluháček

28. březen 2022

Hrošík liberijský je na pokraji vyhynutí. „Je to zvíře nesmírně záhadné, které historicky žilo jen v pěti afrických státech. V jednom z nich – Nigérii – je už dokonce vyhuben. A i v těch ostatních přežívá,“ popisuje Jan Pluháček, který působí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze a také v zoologické zahradě v Ostravě.

„Proti hrochu obojživelnému, který žije ve stádech, je hrošík liberijský spíš samotářský. Velmi se vyhýbá lidem i jejich činnosti. Zmizí z lesů, kde se například kácí na dřevo. Takže bez toho, aby ho někdo pronásledoval.“

Sám zoolog Pluháček strávil tři dny v národním parku v Libérii, tedy v místě, kde by určitě žít měl.

Jan Pluháček, zoolog

„Tři dny jsem tam chodil s vybranými strážci, abychom našli alespoň nějakou jeho stopu – a nenašli jsme vůbec nic. Ani otisk v bahně, ani na pobřeží řeky. Našli jsme údajné zbytky jeho trusu snad čtyři dny starého – ale tomu těžko věřit. Takže je to zvíře, které nám může z planety velmi nepozorovaně zmizet,“ vysvětluje.

„Je ale potřeba říct, že hrošíka vidělo v životě velmi málo Evropanů. V přírodě pak extrémně málo,“ připouští zoolog. „To, že v Česku mají hrošíka liberijského hned čtyři zoologické zahrady, znamená, že ho v Česku vidělo víc lidí než v jeho vlastní domovině,“ uzavírá Jan Pluháček.

Hrošík liberijský

Zvířata podle něj v současnosti nejvíc ohrožuje změna klimatu, pytláctví a likvidace jejich přírodních prostředí. Poslechněte si celé Hovory Naděždy Hávové a dozvíte se, proč každou zebru v Africe fotí hned z několika stran.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.