Hradec Králové získal zmodernizovaný stadion pro výcvik hasičů a požární sport

4. květen 2018 09:45

Profesionální i dobrovolní hasiči v Královéhradeckém kraji mají nově zmodernizovaný stadion pro výcvik i požární sport. Vznikl za zhruba 42 milionů korun na místě zchátralého sportoviště, které předtím patřilo armádě. Oprava trvala od července 2015 a byla rozdělena do dvou etap.

Nové zázemí, šatny i sociální zařízení vyrostlo na stadionu pro výcvik a požární sport, který se nachází mezi ulicemi Botanická, 17. listopadu a Brněnská.

Při první etapě, která přišla zhruba na 40 miliónů korun, byla opravena cvičná věž, vybudován běžecký ovál a upravena některá sportoviště. Ve druhé etapě modernizace, která trvala necelý rok, pak vzniklo zázemí za zhruba 17 a půl milionu korun.

„Stadion už jednou etapou modernizace prošel a v rámci druhé jsme chtěli vybudovat odpovídající zázemí nejen pro sportovce, ale také rozhodčí. Stavbu si zhotovitel převzal v červnu 2017 a na konci dubna 2018 byly práce dokončeny. Stadion má tak dnes parametry velmi moderního sportoviště, kde se mohou pořádat soutěže republikového i mezinárodního formátu. První soutěží, kterou stadion pokřtíme, bude krajské kolo požárního sportu dobrovolných hasičů 23. června a 28. června se zde bude konat krajská soutěž v požárním sportu profesionálních hasičů," řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Stadion pro výcvik hasičů i požární sport v Hradci Králové

Druhá etapa modernizace stadionu obsahovala vybudování dvou nových propojených objektů. Sportovci tak budou mít k dispozici nové šatny a sociální zařízení. Mimo jiné zde najdou své zázemí i rozhodčí a zdravotníci. V severní kruhové výseči stadionu u výcvikové věže pak vznikl nový povrch pro míčové sporty, jako je tenis, badminton nebo volejbal.

„Úvodní etapa prací začala už v létě 2015 a trvala rok. Na ní pak navazovala další podle priorit a finančních možností investora. Postupně tak vznikl stadion, splňující nejnáročnější kritéria, který je chloubou českého hasičského sportu," říká Jiří Berka, manažer obchodu závodu Sportovní stavby Swietelsky stavební, která areál modernizovala.

Náklady na druhou etapu modernizace stadionu pro výcvik a požární sport dosáhly částky 17,6 milionu korun včetně DPH. Investorem byl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Na financování se podílelo také město Hradec Králové částkou 3,5 milionu korun a Královéhradecký kraj částkou 3 miliony korun.

Stadion už prošel v období červenec 2015 - červen 2016 první etapou rekonstrukce, kdy zde byla opravena hasičská věž, všechny komunikace a zpevněné plochy a také všechna sportoviště. Areál byl zároveň kompletně odvodněn a vyměněna byla část oplocení, včetně nových vjezdových bran.

autoři: Milan Baják , luc , GOT
Spustit audio

Související