Hradec Králové se chce soudně bránit proti zastavení dotačního řízení na výstavbu nového stadionu

26. květen 2022 07:53

Město Hradec Králové připravuje žalobu na Národní sportovní agenturu. Zastavení dotačního řízení na výstavbu nového fotbalového stadiónu podle hradecké radnice nebylo v pořádku. U Městského soudu v Praze chce proto žalovat Národní sportovní agenturu, která podle vedení radnice nepostupovala správně a v souladu se zákonem.

Čtěte také

„Nemůže být rozpor mezi dokumentem vyšší právní síly a vyhláškou, tedy zákonem a vyhláškou. Tak by neměl být rozpor mezi vyhlášením programu dotace a výzvou podávání žádostí o dotace,“ naráží náměstek primátora Jiří Bláha z ODS především na ten fakt, že metoda Design and Build, kterou město k výstavbě stadiónu zvolilo, byla podle původních podmínek možná a nakonec se ukázala jako největší problém.

A jsou tu i další věci, říká Jiří Bláha. „Postup Národní sportovní agentury v rámci celého procesu sám o sobě budí pochybnosti. To, že ta výzva měla být již několikrát vyhlášena a asi čtyřikrát nebo pětkrát, teď mne prosím neberte za slovo, bylo to vyhlášení z různých důvodů odkládáno dál. Což je také netransparentní záležitost.

Čtěte také

Národní sportovní agentura se brání - pochybení bylo podle ní na straně města, říká mluvčí agentury Jakub Večerka. „Bohužel, město nesplnilo podmínky, což nám jednoznačně potvrdilo několik právníků. A v tuto chvíli nám jednoznačně zákon neumožňuje nic jiného než žádost o dotaci zamítnout.

Město chce žalobu podat k Městskému soudu v Praze a mělo by to stihnout nejpozději v první polovině června.

Jaký bude výsledek nikdo neví, náměstek primátora Pavel Marek za Hnutí ANO ale věří, že žaloba má v každém případě smysl. „Ta správní žaloba může vyjasnit, co se v tom případě udělalo chybně a hlavně by měla sloužit k tomu, aby se to už příště dalším městům nestalo.

Čtěte také

Pavel Marek navrhl ještě jednu možnost, jak by město mohlo na peníze na výstavbu stadiónu dosáhnout. „Navrhl jsem variantu, zda by se vedení města nepokusilo zjistit, jestli je možné podat například na ministerstvo či agenturu nebo na vládu žádost o nějakou přímou dotaci na tento stadion. Vzhledem k tomu průběhu.

Výstavba samotného fotbalového stadiónu v Hradci Králové zatím pokračuje, stavební firmy ale chtějí navýšení ceny o víc než 60 miliónů korun a prodloužení termínu výstavby o dva měsíce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související