Hrad Kost v Českém ráji si zachoval svoji gotickou krásu, může za to sýpka

3. červenec 2020

Gotický hrad Kost leží v Českém ráji na samé hranici Královéhradeckého, Středočeského a Libereckého kraje na skalním ostrohu uprostřed tří údolí. Patří k nejkrásnějším, ale hlavně nejzachovalejším gotickým hradům u nás.

Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka. Po neúspěšném dobývání měl údajně prohlásit, že je hrad pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny ve 14. století podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

Pravda je i to, že hrad byl opravdu nedobytný, i když se ho třeba Švédové pokoušeli obléhat a jiní nájezdníci ho zase vůbec nenašli. Díky strategické poloze v údolí se spoustou lesů okolo byl hrad tak trochu utajený. Z nedalekého zámku Humprecht ostatně můžete Kost vidět například jen za velmi dobrého počasí a navíc jen špičku hradní věže.

Hrad Kost s se čtyřmi rohy věže

Věž ve tvaru nepravidelného lichoběžníku

Když majitelé stavěli hrad Kost, mysleli opravdu na zadní kolečka a možnost, že hrad bude obléhán. Ve středověku bylo zvykem, že hrany obranné věže byly směrovány k možnému přístupu nájezdníků, v případě Kosti to byly čtyři strany. Tvořily nepravidelný tvar. Postavíme-li se proto do jednoho místa pod hradem, můžeme vidět všechny čtyři rohy věže současně.

Expozice tortury

Bílá věž, která sice už bílá není, ale je postavena z bílého pískovce, má 5 pater. V posledním z nich se mohli obyvatelé hradu ukrýt před nebezpečím a přečkat zde prý až jeden rok. Zbylá 4 patra byla totiž zároveň jakousi velkou spižírnou a skladem zásob.

Hrad jako sýpka

Když byl hrad v polovině 17. století opuštěn, sloužil už jen k hospodářským účelům. To ho zachránilo. Hospodářské stavby byly udržované, a tak hrad Kost nedopadl jako jiné gotické hrady v okolí, které už známe jen jako zříceniny (Trosky, Veliš, Pecka, Valečov). Obnoven byl Valdštejnský palác, ve sklepení najdete expozici tortury a některé z lehčích mučicích nástrojů si můžete na vlastní kůži vyzkoušet.

Spustit audio