Hra o hrad

4. květen 2010
Monitor

Už je to rok od chvíle, kdy jsme se v dokumentu Hrady mlčí o pomoc věnovali Novému hradu u Kunratic a přilehlému obléhacímu táboru. Barbarský přístup některých návštěvníků a nezájem odpovědných úředníků odsuzoval obě kulturní památky k rychlému zániku. Uplynulé měsíce ovšem přinesly změnu!

Co se v areálu hradu a tábora během minulých 365 dní odehrálo? Za jakých okolností je možné zachránit Nový hrad a obléhací tábor? Je budoucnost těchto památek zajištěna? To už jsou otázky dokumentu Hra o hrad, který ve vysílání Leonarda uslyšíte 7. května v 10:30.

Po staletích „v novém kabátu“
Nový hrad u Kunratic si na počátku 15. století nechal postavit český král Václav IV. jako své soukromé sídlo. Mělo jít o luxusní hrad, i když důkazů příliš nemáme. Po smrti Václava IV. 16. srpna 1419 začala lokalitu stíhat jedna pohroma za druhou. Už v lednu roku 1421 byl dobyt a vypálen, po té bez povšimnutí chátral. Do jeho areálu zasáhla nejen stavba hájovny, kaple sv. Jana Nepomuckého, ale také lom. V roce 1881 byl srovnán se zemí, aby nepřitahoval turisty plašící zvěř a nakonec se stal i s táborem oblíbenou trasou cyklistů a běžců.

Suterén paláce po skončení arch. výzkumu 1929


Štěstí neměl ani ve chvíli, kdy o místo projevili zájem odborníci. Archeologický výzkum hradu ve 20. letech minulého století nebyl nikdy dokončen a navíc se archeologické nálezy ztratily nebo shořely se Staroměstskou radnicí. Přesto se jeden zajímavý nález, dokládající luxusnost hradu, zachoval.


Další informace o Novém hradu u Kunratic, včetně fotogalerií a vizualizace připraveného projektu, najdete na našem webu po odvysílání dokumentu Hra o hrad.

Nový hrad u Kunratic v dubnu 2010


Pozvánkou k poslechu může být také příspěvek v historickém magazínu Zrcadlo ze října loňského roku, který mapoval jednu ze schůzek památkářů přímo v areálu hradu a tábora.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.