Hosté do domu na konci května

29. květen 2009

V posledním květnovém týdnu přišla do studia Českého rozhlasu 2 - Praha pestrá směsice hostů. Jak se staví bendžo pro Ivana Mládka nebo Waldemara Matušku nám prozradil Rosťa Čapek, na hvězdnou kariéru zavzpomínala legendární Helena Fibingerová a zákulisí světa top modelek nám poodhalila Helena Houdová. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V pondělním Setkání jsme v bruselském studiu Českého rozhlasu přivítali Irenu Pelikánovou, soudkyni Evropského soudního dvora. Začátek vysílání byl poznamenán technickými problémy, proto na otázky Daniely Brůhové z pražského studia odpovídal z Bruselu moderátor Jan Křelina. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého o novém komplexu budov Evropského soudního dvora a podrobnosti o vzpomínkové akci na počest československých vojáků, kteří osvobozovali Belgii. Nakonec se ke slovu přeci jen dostala advokátka a univerzitní profesorka Irena Pelikánová, která je od května 2004 soudkyní Soudu prvního stupně Evropské unie. Práce jí velice baví a, jak poznamenala, není prý sama. "Panuje tu atmosféra všeobecného nadšení pro evropskou myšlenku. To není fráze, ale realita", dodala.

Logo

V úterý nás navštívil světově uznávaný výrobce strunných nástrojů Rosťa Čapek. Vzpomínal na své profesní začátky v houslařské škole v Lubech u Chebu a na výrobu svého prvního nástroje. Vyprávěl Vladimíru Krocovi nejen o tom jak jdou na odbyt bendža a mandolíny v době krize, ale také o hudebním stylu blue grass. Nezapomněl nás pozvat na tradiční Jamboree do Strakonic, které uvádí jako jeden z moderátorů. Nástroje z dílny Rosti Čapka vlastní dlouhá řada známých muzikantů jako Marek Eben, Ondřej Havelka, Jiří Suchý a Robert Kodym. Prorazily i za velkou louži a tak se ocitly v rukou například Rickyho Skaggse, Davida Grismana, Petera Rowana či Andyho Statmana.

Logo

Legendární koulařka Helena Fibingerová byla hostem Setkání ve středu. Osminásobná halová mistryně Evropy, světová šampiónka a držitelka 25 českých a slovenských rekordů reprezentovala bývalé Československo celých 20 let. A to je světový unikát. Je funkcionářkou Českého atletického svazu a místopředsedkyní Rady České televize. V úvodu rozhovoru se Helena Fibingerová soustředila na své atletické začátky, a my se dozvěděli kdo ji přivedl k atletice a jak se dostala ke kouli. Zamýšlela se nad ženami ve sportu a také nad otázkou jak a v čem jí změnil vrcholový sport. Aktivní podnikatelka a dcera mlynáře je majitelkou pekárny, a tak každý týden "pendluje" mezi Uherským Ostrohem a Prahou, aby dostála všem povinnostem a závazkům. Že je dobrou "pekařkou" dokazuje fakt, že odpověděla na otázku Pavla Kudrny co patří do těsta na rohlíky a slíbila, že příště přinese koláče na ochutnání.

Logo

Ve čtvrtek usedla do křesla pro hosty top modelka Helena Houdová. V roce 1999 se stala Miss ČR, o rok později založila nadační fond a začala pomáhat znevýhodněným dětem. Charita prostupuje celým jejím současným životem. Za peníze z modelingu létá po světě a aktivně pomáhá chudým a potřebným, např. sirotkům nakaženým virem HIV. Její charitativní organizace Slunečnice patří ke světově uznávaným. Helena Houdová také na dálku adoptovala mnoho dětí a v současnosti prý jich má 11. Vesměs to jsou dívky, protože Helena Houdová je přesvědčená, že budoucnost lidstva je především v rukou žen. "Mají paradoxně větší sílu", vysvětlila Daniele Brůhové top modelka, která se prý narodila, aby pomáhala. "Je to moje vášeň", řekla a dodala, že všichni máme možnost změnit svět a osudy jednotlivých lidí. A měli bychom toho, podle jejích slov, plně využívat.

Logo

Do tajů kriminalistiky a forenzní biomechaniky nás v pátek zasvětil Jiří Straus, prorektor pro vědu a výzkum Policejní akademie ČR. Přední znalec oboru biomechaniky a autor mnoha vědeckých monografií nám přiblížil nejen obor, ve kterém patří ke světové špičce, ale i nové postupy při identifikaci kriminálních živlů podle chůze. Dozvěděli jsme se jak dlouho trvá vypracovat znalecký posudek či náčrt obličeje pachatele na základě výpovědí svědků. Zitě Senkové odpovídal také na otázky, zda a jak se dívá na "kolegy" z populárních amerických seriálů a nakolik se televizní fikce liší od skutečné kriminalistické práce.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio