Host Studia Leonardo: prof. Lenka Rovná o principech a fungování Evropské unie

23. únor 2015

Na jakých principech funguje Evropská unie? Proč před 10 lety neuspěl koncept evropské ústavy? A jak úspěšné je fungování EU na základě tzv. Lisabonské smlouvy, která je v platnosti od prosince 2009?

O základech fungování osmadvacítky bude pondělní Studio Leonardo. Hostem bude profesorka Fakulty sociálních věd a prorektorka pro evropskou problematiku Univerzity Karlovy Lenka Rovná. Ptát se bude Michael Rozsypal.

Evropská unie používá vlastní soubor právních norem. Veškerá její činnost podléhá pravidlům stanoveným ve smlouvách, které byly dobrovolně a demokraticky ratifikovány všemi členskými státy Unie. Smlouva je právní akt, jehož ustanovení jsou pro členské státy závazná. Smlouvy definují cíle EU a pravidla, jimiž se řídí činnost orgánů Unie. Dále vymezují způsob, jakým jsou přijímána rozhodnutí a také vztah EU vůči členským státům.

V roce 2009 vstoupila v platnost tzv. Lisabonská smlouva, na jejímž základě dnes Evropská unie funguje. Tato smlouva nahradila koncept evropské ústavy. Ta byla podepsaná v roce 2004, o rok později ji ale v referendu odmítli francouzští a nizozemští voliči.

Jak tedy funguje EU 10 let po krachu tzv. euroústavy? Nahradila ji dostatečně tzv. Lisabonská smlouva? A může unie osmadvaceti států fungovat jen na základě smluv? Je její fungování efektivní? Jakým strukturálním problémům Unie dnes čelí? A měla by ústava šanci na přijetí dnes?

Prof. PhDr. Lenka Rovná, CSc., prorektorka pro evropskou problematiku Univerzity Karlovy a zástupkyně ředitele Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK, založila a vedla katedru západoevropských studií IMS. Je garantem oboru západoevropská studia a Jean Monnet Centre of Excellence in European Studies (první svého druhu ve Střední a východní Evropě). Přednášela na kanadských univerzitách v Ontariu, Québecu a Calgary. V letech 2002 - 2003 byla členkou-alternátkou zástupce české vlády při vytváření ústavní smlouvy EU. V roce 2004 byla jmenována francouzským prezidentem rytířkou Národního řádu za zásluhy ve prospěch evropské věci. Je také členkou vědecké rady Univerzity v Helsinkách, CERGU Univerzity v Gothenburgu ve Švédsku, ECSA-Canada v Montrealu, evaluátorkou programu Evropské komise Jean Monnet a Horizon 2020 a členkou České komise UNESCO.

Ve svém výzkumu se zabývá evropskou integrací, procesem konstitucionalizace, rozšiřováním a institucionární reformou EU a také britským politickým systémem. Je autorkou mnoha publikací o evropské problematice, z jejích nejnovějších děl je spoluautorkou knihy Dějiny Kanady (2012).


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.