Host Studia Leonardo: archeolog Jaroslav Podliska

3. duben 2014

Střetu pozůstatků světa našich předků se záměry současné společnosti věnujeme čtvrteční rozhovor s archeologem Jaroslavem Podliskou. Historické jádro Prahy je totiž atraktivním místem pro developery.

Ohrožují nové stavební projekty archeologické dědictví? Co všechno se musí prozkoumat než se může začít stavět? A nejsou podmínky a požadavky památkářů a archeologů přehnané? Jejich odpůrci tvrdí, že by Staré a Nové město nejraději prohlásili za skanzen. O archeologické práci i současných výzkumech například pod hladinou Vltavy u pilíře Karlova mostu promluví vedoucí archeologického oddělení Národního památkového ústavu. Moderuje Jan Burda.

PhDr. Jaroslav Podliska, Ph.D. působí jako vedoucí archeologického oddělení Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v hlavním městě. Kromě realizování záchranných archeologických výzkumů na území Prahy se věnuje také problematice historického a urbanistického vývoje pražské aglomerace a k zájmu o zpracování kovů připojil i specializaci na středověké a novověké sklo.


autor: bur
Spustit audio