Který táta může říct, že tráví tolik času se svou dcerkou a ženou? Mořeplavec Denk s nimi brázdí vody oceánů v plachetnici

1. březen 2020

Mořeplavec a cestovatel Jiří Denk se vydává s plachetnicí do vod oceánů už 13 let, ty mořské brázdí celých 19. Na výpravách ho teď doprovází také žena Petra a pětiletá dcera Hanička.

Nevidím žádná negativa. Spíš je to naopak, protože který táta může říct, že tráví tolik času se svou dcerkou a ženou,“ říká dobrodruh, který se čas od času setkává s otázkou, jestli není nebezpečné brát na dlouhé výpravy po moři takto malé dítě.

O život nešlo ani jednou. Jediné, co riskujete, je to, že ztratíte loď,“ popisuje svá dobrodružství Denk.

Čtěte také

Protloukání se mezi krami

Společně s dcerou a ženou se nedávno vypravili na plachetnici Severozápadní cestou, která kolem Grónska a Arktidy spojuje Atlantik s Tichým oceánem. Stejně jako proslulé a tragické výpravě Johna Franklina před 173 lety se i jemu podařilo uvíznout s lodí v ledu.

To plujete, snažíte se protlouct mezi krami, pak se to zavře, loď nedokáže zařadit zpátečku a couvat. Musíte se to pokusit nějak otočit. Ale když jste sevření v ledu, tak se samozřejmě moc otočit nemůžete. Dostávali jsme se z toho několik hodin. Pak jsme se plížili kolem pobřeží na mělčinách, ve snaze ledové pole obeplout. To se nám stalo třikrát,“ popisuje host Hovorů.

Plavit se s nevelkou plachetnicí přes širé moře považuje Denk celkově za bezpečnější, než jezdit autem po dálnici D1.

Důležitá je informovanost

Rozhodně je tomu tak,“ směje se, ale s poznámkou, že důsledně a prakticky nelze expedice na otevřené moře s problematickou hlavní dopravní spojkou přes Česko srovnávat.

Čtěte také

Samozřejmě, když má člověk málo informací, logicky se víc bojí neznámého. Někdo si třeba myslí, že uprostřed moře je to nebezpečnější než při pobřeží. Ale ono je to přesně naopak,“ uvádí.

Jiří Denk ze zkušenosti, kterou máme se zdejšími cestovateli, vybočuje právě tím, že brázdí světová moře i se svou ženou a malou dcerou.

Vím, že na naše podmínky to není příliš obvyklé. Po cestě jsme ale potkávali relativně často rodiny, které plují s dětmi. Mám krédo, že kam může dospělý, může i dítě, a to většinou skutečně platí.“

Důležitost toho, proč jezdí na cesty s celou rodinou, Denk komentuje jasně a prostě: „Jsme rodina. A rodina má být pohromadě. Samotného by mě to ani nebavilo.“

Poslechněte si celý rozhovor s českým mořeplavcem. Jiří Denk bude mluvit ještě o tom, jak důležitá je duševní očista a jak dobré je proto být minimálně jednou za rok jen sám se sebou, mimo společenské a další vazby.

autoři: NEPOUŽÍVAT - Martina Rasch , kte
Spustit audio

Související