Na cynismus v mezilidských vztazích nejsou západní novináři vůbec zvyklí, říká bývalá zpravodajka v Rusku a USA Kabrhelová

29. březen 2020

Působila jako zahraniční zpravodajka v Rusku a Spojených státech. Má zkušenosti i z české redakce BBC. Dnes je autorkou prvního českého zpravodajského podcastu u nás Vinohradská 12, ve kterém se aktuální dění ve zpravodajství snaží zasazovat do kontextu.

„Po deseti letech strávených mimo Českou republiku jsem zjistila, že mi u aktuálního dění chybí některé propojovací momenty. I když jsem jako novinářka pochopitelně byla v každodenním kontaktu s lidmi z Česka a sledovala jsem českou politiku. A překvapilo mě, že to podobně cítí i někteří lidé, kteří tady celou dobu žili. Jako by jim unikal kontext. Dnešní dění je tak hrozně rychlé, že si nestačíme vzpomenout na to, co bylo před pěti nebo sedmi lety,“ popisuje hlavní důvod, proč se pustila do podcastu Vinohradská 12 jeho autorka a redaktorka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Čtěte také

Cílem podcastu je nabídnout na hlavní události dne trošku jiný úhel pohledu a připomínat věci, které aktuální dění staví do jiného světla. „Chodí nám tam spousta chytrých a zajímavých hostů. Často jsou to naši kolegové z rádia. Ale díky tomu dvacetiminutovému prostoru tam mohou zaznít trošku jiné věci než v denním zpravodajství,“ přibližuje hlavní specifika podcastu, který můžete slyšet i ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Nápad na podcast namísto klasického rozhlasového pořadu vznikl před několika lety, kdy Lenka Kabrhelová působila ve Spojených státech. „Tam podcast, lidově řečeno, frčel. Dělali ho všichni. I kolegové z tištěných médií najednou mluvili o audiu. A musím říct, že to mě k tomu pošouplo,“ vzpomíná.

Pro ni jako autorku se přitom až tak moc nezměnilo. „V zásadě jde o žánry, které jsou podobné tomu, co tady dávno děláme. Ale o některých věcech nám to dovoluje mluvit trošku jinak,“ říká. Zásadní rozdíl mezi podcastem a klasickým pořadem je ovšem ve způsobu jeho konzumace posluchačem.

„Na rozdíl od klasického vysílání, které často chytnete v polovině, podcast si pouštíte většinou celý, protože ho chcete slyšet. A tohle se promítá i do reakcí na něj. Je vidět, že to opravdu poslouchají lidé, kterým to nenutí někdo tím, že by jim ho teď prostě poslal do vysílání. Mám pocit, že se tím i posunuje debata o tématech, která probíráme. Například když nám někdo píše nějakou zpětnou vazbu, jsou to většinou zajímavé a podnětné připomínky,“ pochvaluje si autorka Vinohradské 12 a dodává: „Doufám, že i díky tomu se nám podaří zájem o audio udržet zase o něco déle.“

Dva světy

Čtěte také

Kabrhelová patří mezi nemnoho lidí, kteří měli možnost do hloubky poznat dnešní Rusko i Spojené státy. Celkem pět let strávila jako zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku, aby se pak na stejnou pozici přesunula do Spojených států.

„Už můj tříměsíční návrat do České republiky byl po pěti letech v Rusku velký šok. Říkala jsem si, že z Ruska můžu být připravená v podstatě na všechno. Ale ukázalo, že člověk asi není připravený nikdy tak úplně na nic. Ve Spojených státech pochopitelně všechno fungovalo zase úplně jinak,“ vzpomíná.

Přesto se všude po světě dá najít něco, co lidi spojuje. „Pořád jsme jenom lidé. Máme nějaké emoce, touhy a sny. A ty se v mnoha ohledech protínají. Pochopitelně se i v mnohém liší,“ říká.

Díky naší totalitní minulosti pak máme svým chováním podle Kabrhelové blíže spíše k Rusku. „Ne, že bychom byli na některé vzorce chování připravenější, ale jsou nám, řekla bych, povědomější. Třeba pokud jde o otázky korupce nebo cynismu v mezilidských vztazích. To jsou věci, na které kolegové ze západních zemí vůbec nebyli zvyklí. Nás, kteří jsme měli tu historickou zkušenost, to až tolik nezaskočilo,“ uvádí jeden z příkladů redaktorka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Poslechněte si celý rozhovor Martiny Rasch s Lenkou Kabrhelovou a dozvíte se také to, jestli je vůbec možné vrátit se po deseti letech do starých kolejí, jak vypadala její roční stipendijní stáž na Harvardově univerzitě nebo jestli existují rozdíly v ženském a mužském pohledu na události kolem nás.

autoři: Martina Rasch , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související