Československo mělo špičkové letecké simulátory, zaostávala ale výpočetní technika, míní letecký expert Zvěřina

28. červenec 2019

Jaroslav Zvěřina pracoval celý život v letectví a letecká technika a historie se stala jeho osobním koníčkem. „Velkým vzorem pro český letecký průmysl byli nejdříve Francouzi. Později se ale začal projevovat i vliv ostatních konstrukčních škol, zejména německé, později britské a americké. Naši konstuktéři tedy čerpali zkušenosti po celém světě,“ říká.

Zemřela kmotra radiolokátoru Věra. Jen díky Perlingerové jsme na špici NATO, říká generál Šedivý

Věra Perlingerová

Ve věku nedožitých 87 let zemřela plukovnice Věra Perlingerová, po které byl pojmenován pasivní sledovací systém Věra.

Velice rychle dospěli do stádia, kdy jsme jako země byli konkurenceschopní. V polovině 20. let to bylo vidět také na tom, že naše vojenské letectvo bylo vyzbrojeno letadly výhradně domácí konstrukce,“ vysvětluje odborník v Hovorech Českého rozhlasu Plus.

Dodává ale, že československá výroba začala za světem pokulhávat už s koncem 20. let, kdy se v zahraničí soustředili na velká vícemotorová letadla, která byla nad možnosti tuzemského průmyslu.  

Unikátní československé simulátory

Zvěřina zmiňuje také bývalého letňanského výrobce letadel Letov, který je spojen s celou československou leteckou historií. Jednou ze zásadních kapitol jeho působení na trhu byla výroba leteckých simulátorů. Unikátní byly jejich schopnosti napodobit přetížení a manévry přistávání.

Nechtěl být komunistou, tak se z vojenského pilota stal vězeň a po propuštění účetní

Antonín Zelenka v roce 1945

Gumové holínky, kalhoty i plášť a i ohromný klobouk se širokou krempou byl celý z gumy. Muži podobní rybářům na výlovu rybníku vyfárali z uranové šachty.

„Letov vyráběl simulátory od počátku 70. let. První z nich byl vyvinut ještě ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu v Letňanech. Šlo o simulátor pro Aero L-29 Delfín, tedy vojenský proudový vzdušný letoun. Pro L-39 Albatros a další typy už vyvíjel simulátory Letov sám, popisuje Zvěřina a dodává, že sovětské simulátory vyráběné ve stejné době měly horší kvalitu.

„Československo bylo v oboru simulátorů na špici, ale dopláceli jsme na zaostávání ve výpočetní technice, na kterou bylo ze Západu uvaleno embargo, protože se vědělo, že by to mohlo být využito pro vojenské účely.

Poslechněte si celý rozhovor Davida Šťáhlavského s jeho hostem. Letecký expert Jaroslav Zvěřina zasvětí posluchače do chronologie leteckého průmyslu přes období 2. světové války přes další dekády poznamenané komunismem.

autoři: David Šťáhlavský , kte
Spustit audio

Související