Cestování nevykořeňuje, ale obohacuje nás. Vlast a kulturu si držím v sobě, říká fotograf Bouzek

8. prosinec 2019

Fotograf Jaroslav Bouzek cestuje do dalekých končin světa. Jak říká, vnímá nejen jejich krásy, exotiku a podmanivou atmosféru, ale snaží se reflektovat i odvrácenou stranu jednotlivých krajů.

„Třeba Hawaii je, minimálně pro nás Středoevropany, opravu rájem na zemi. I když je potřeba říct, že mají Havajské ostrovy poměrně velké problémy s bezdomovci. Když probíhala poslední velká ekonomická krize v Americe, obrovsky stoupl počet lidí bez domova právě proto, že se na Havaji v této souvislosti výrazně zvýšila cena bydlení,“ uvádí příklad.

Čtěte také

Cestování otevírá obzory

Názor, že Češi místo k rybníku a poznávání vlastní krajiny a kultury jedou raději za hranice k moři a tím se vykořeňují, Bouzek rozporuje.

„Vlast a kulturu si držíme v sobě, cestování nás naopak obohacuje. Obrovsky to otevírá obzory a kontext. Člověk si najednou uvědomuje, že ve středu Evropy nežijeme izolovaně a sami, ale existuje také vnější svět, který má své krásy, problémy a své lidi,“ říká fotograf.

Dvě strany cestování

Vášnivý cestovatel zmiňuje také negativní stránky turistického boomu, například narušování pradávných kultur komercí a věcmi, které do nich původně nepatří. Nebylo by lepší, aby si lidé o cizích krajích raději jen četli?

„Někdo o nich ale musí psát. Někdo cestovat musí. Sám publikuji a píšu články do cestovatelských magazínů. Určitě existuje část populace, která nikdy nebude cestovat a raději si otevře knížku a přečte si něco od Zikmunda a Hanzelky a nebo ode mě. Já jsem na té druhé straně a věřím, že se mnou i spousta lidí, kteří si rádi přivezou vlastní pohled na svět okolo,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Davida Šťáhlavského s jeho hostem. Jaroslav Bouzek se mimo jiné ještě dotkne problematiky přistěhovalectví, přizpůsobivosti a střetu kultur.

autoři: David Šťáhlavský , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související