Hospodští kritizují Johnsonův plán, který zakazuje vstup do restaurací a barů bez covid pasů, všímají si The Times

26. březen 2021

Britští hospodští i politici kritizují vládní plán na využití covidových pasů, jako propustky do vnitřních prostor restaurací a barů. Nebude to fungovat, je to absurdní a neférové, shrnuje námitky deník The Times. Premiér Boris Johnson si je, zdá se, vědom problematičnosti návrhu. Připustil možnost, že by se hospodští mohli sami rozhodovat, jestli do svých lokálů pustí i neočkované hosty.

Vnitřní prostory restaurací a barů se mají otevřít během května, upřesňuje The Times. Jejich majitelé ale poukazují na to, že polovině jejich zaměstnanců je méně než 25 let, takže sami přijdou na řadu při očkování až mezi posledními. Kdo by ale obsluhoval proočkované hosty, když by covidový pas ještě neměla půlka personálu?

Čtěte také

Z řad politiků se ke kritice přidal i premiérův spolustraník David Davis, podle kterého by zavádění očkovacích certifikátů mohlo vést k nepřímé diskriminaci některých skupin obyvatel.

Britská vláda ale věří, že by lidé z oboru pohostinství nakonec mohli na její plán přistoupit, když si uvědomí, že jim umožní využít celé kapacity jejich podniků. Taky už někteří majitelé nočních klubů s návrhem kabinetu souhlasí. Jejich hosty jsou zejména mladí lidé, kteří se při vstupu často musí prokazovat občanským průkazem, takže s novým dokladem nejspíš nebudou mít problém. 

Suezském průplavu míří pomoc

Japonské a nizozemské týmy míří k Suezskému průplavu, aby pomohly s uvolněním nákladní lodi, která kanál začátkem týdne zablokovala.

Jak píše The Guardian, rostou obavy, že by celá operace mohla zabrat i několik týdnů. Správa průplavu zprvu doufala, že se cestu brzy podaří uvolnit a tak do kanálu vpustila některé další lodě. Včera dočasně pozastavila provoz úplně.

Suezský průplav

Jak píše list, úřady pořád doufají, že se vyhnou vykládání kontejnerů z lodi, což by ji odlehčilo a usnadnilo její uvolnění. Podle ředitele společnosti, která na místě pomáhá s vyprošťováním, to nakonec možná bude nevyhnutelné.

220 tisíc tun těžká loď Ever Given je prý jako velryba na suchu. Nedá se vyloučit, že bude potřeba nejen vyložit kontejnery, ale odčerpat z plavidla taky palivo a vodu.

První Bidenova tiskovka a plno otazníků

Americký prezident Joe Biden uspořádal první tiskovou konferenci v úřadu – The Washington Post k tomu nabízí několik postřehů.

K hrozící krizí na mexicko-americké hranici prezident slíbil, že novinářům umožní přístup do klíčových pohraničních zařízení. Současně ale dal najevo, že to udělá, až bude připraven.

Čtěte také

Podle listu existuje několik dobrých důvodů, proč se nepovoluje vstup reportérům na stanoviště pohraničních stráží. Mohlo by to být i kvůli tomu, že by to komplikovalo snahu vypořádat se se současnou krizí.

Ale fakt, že se ještě nepodařilo implementovat Bidenovu politiku, je podle listu špatný důvod. Lidé by měli mít možnost vědět, co se na hranicích děje. Prezident přece může říct, že je to důsledek přístupu předchozí vlády, což ostatně Biden už udělal. Veřejnost by ale měla mít možnost zhodnotit situaci sama.

Migrace z Mexika dominovala tiskové konferenci. Z rostoucí humanitární krize na jižní hranici Biden obviňoval svého předchůdce Donalda Trumpa. Ale důvodů zesíleného přílivu migrantů je víc. Patří mezi ně následky hurikánu Eta, který spoustu lidí připravil o všechno, nebo špatná bezpečnostní situace v domovských zemích utečenců, například v Hondurasu.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku v audiozáznamu. Četli Martina Mašková a Jan Burda.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související