Hongkongští demonstranti jsou nejslušnější na světě

6. říjen 2014

Čína má z prodemokratických demonstrantů v Hongkongu strach, neboť jejich protest je nejvážnější hrozbou režimu od roku 1989. Minulý týden dokonce zablokovala fotografickou aplikaci Instagram a zesílila cenzuru populární čínské sociální sítě Sina Weibo, píše americký server Slate.

I když však Pekingu připadá hrozba reálná, v ulicích Hongkongu to vidět není – žádné rozbité obchody, žádné násilné konfrontace s policií, na jaké jsme zvyklí třeba z Káhiry nebo Ukrajiny. Slate samozřejmě hovoří o samotných aktivistech, nikoli o členech gangů, kteří o víkendu provokovali potyčky s policií.

Demonstranti v Hongkongu jsou nejslušnější na světě, tvrdí Slate už v titulku svého článku. Fotografie ukazují usmívající se studenty, kteří sedí na zemi a píší domácí úkoly, rozdávají jídlo, důsledně uklízejí odpadky a ekologicky je třídí. Nejsou to jen idealisté, ale zběhlí političtí vůdci, kteří znají sílu nenásilného odporu.

Před zahájením protestů dokonce vydali takzvaný „Manuál neposlušnosti“, jenž upřesňuje taktiku hnutí, pravidla nenásilných demonstrací, zákony, jež smějí být porušeny, i návod, jak se chovat v případě zatčení.

Čtěte také

Příručka v čínštině a angličtině vyzývá účastníky, aby se „vyhnuli fyzické konfrontaci, ale i nenávisti v srdci“, a připomíná jim, že protesty musí být „modelem hodnot, o které v naší společnosti usilujeme, zejména rovnosti, tolerance, lásky a péče o druhé“.

Aktivistům je jasné, že tyto hodnoty jim nejen pomohou získat stoupence, ale rovněž zdůrazní nelegitimnost režimu, pokud proti nim zasáhne silou. Zatím se podle svých pravidel skutečně chovají – když proti nim policie poprvé použila slzný plyn, nebránili se a dopřáli společnosti šokující pohled na režimní užití síly.

Studenti a další obyvatelé Hongkongu jsou v ulicích, protože se cítí zrazeni. Peking nechce splnit svůj slib, který jim dal v roce 1997, kdy se Hongkong vrátil pod čínskou správu – slib svobodných a všeobecných voleb

Den nato bylo v ulicích o mnoho tisíc lidí více a mnozí měli transparenty, které policejní zásah odsuzovaly, podporovaly studenty a vyzývaly nejvyššího hongkongského představitele k demisi.

To, že se aktivisté důsledně drží nenásilí, ukazuje, že jsou dobře připraveni a nesmírně ukáznění, což je kombinace, která se u mnoha podobných hnutí příliš často nevyskytuje, všímá si Slate.

Organizátoři takovýchto akcí většinou nedokáží zvládat davy lidí, kteří se nahrnou do ulic, a už vůbec ne udržet klid a soudržnost; vždycky někdo začne rozbíjet výlohy a házet kamení.

Vlády však takové činy vítají jako záminku k násilnému zákroku. Hongkongští studenti však do žádné takové pasti nepadli, a proto Peking přizval na pomoc provokativní gangy. Demonstranti však rozhodně začali skvěle, uzavírá Slate.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio