Hongkong. Poslušní občané se změní v neposlušné

5. září 2014

Déle než rok demokraté v Hongkongu hrozili, že toto největší finanční středisko v Asii ochromí, jestli čínská vláda neschválí jejich návrh přímé volby nejvyššího představitele. Peking jej však v neděli zakázal.

Hongkongští občané si tak nadále nebudou smět vybrat svého oficiálního politického vůdce, ale bude jej volit rada loajální čínskému komunistickému režimu. Demokratické hnutí se teď bude muset rozhodnout, zda uskuteční svou pohrůžku.

Nyní se radí o dalším postupu. V úvahu připadají stávky, legislativní obstrukce nebo pokojný okupační protest finančního centra a hlavních přístupových silnic, píše New York Times.

Peking neponechal žádný prostor ke kompromisu – hongkongská zákonodárná rada buď musí čínský volební plán schválit, nebo ponechat v platnosti dosavadní systém, jenž rovněž neumožňuje přímou volbu administrativního vládce.

Podle oslovených politologů tak toho protesty příliš nezmohou, neboť situace se změnit nemůže. Prodemokratičtí vůdci jsou přesto odhodláni v boji pokračovat až do dosažení cíle. Podle Čchana Kin-mana, docenta sociologie na Čínské univerzitě v Hongkongu a spoluzakladatele hnutí Occupy Central, to bude dlouhý boj.

Čtěte také

Začne občanskou neposlušností a nakonec bude vítězný: „Víte přece, jak se to povedlo Martinu Lutheru Kingovi,“ připomíná Čchan. Pro demokraty jsou inspirací také Nelson Mandela a Mahátma Gándhí.

Bývalá britská kolonie Hongkong byla navrácena Číně v roce 1997, která mu slíbila svobodu projevu a shromažďování, jež v ostatních částech země neexistuje. Právě toto právo teď umožní další pokojné protesty, zdůrazňuje demokratické hnutí. Slibuje nejprve menší akce a za několik týdnů nějakou větší.

Britský Guardian nejvíc pobavil výrok zástupce Pekingu na tiskové konferenci, že „hongkongské voliče by příliš velký počet kandidátů zmátl“. Všechny kandidáty bude prověřovat komise o 1200 členech a vybere dva nebo tři

Demokraté tvrdí, že také mají dost hlasů, aby městské pročínské radě zabránili v přijetí komunistického plánu. Boje za opravdovou demokracii rozhodně nenechají, uzavírá americký deník.

S projevy neposlušnosti už začali. Opoziční zákonodárci přerušili projev zástupce generálního tajemníka čínského Národního lidového kongresu Li-Feje a policie venku rozháněla demonstranty pepřovým sprejem, dodává agentura Bloomberg.

Nový čínský volební plán dává Pekingu právo zakázat kandidaturu každému, kdo se mu nelíbí. Peking zároveň hrozí, že zruší volby plánované na rok 2017, jestli Hongkong na nový systém nepřistoupí.

Britský Guardian nejvíc pobavil výrok zástupce Pekingu na tiskové konferenci, že „hongkongské voliče by příliš velký počet kandidátů zmátl“. Všechny kandidáty bude prověřovat komise o 1200 členech a vybere dva nebo tři.

Demokraté jsou přesvědčeni, že dialog s Čínou skončil, a jiná možnost než protesty proto nezbývá. V Hongkongu tak začíná nová éra – poslušní občané teď budou neposlušní. Plánovaného ochromení finanční čtvrti se má zúčastnit až 10.000 lidí, z nichž někteří budou rozdávat květiny.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio