Hongkong nabízí mix britské uspořádanosti a čínského chaosu

Asie je zajímavých míst plná, na předních příčkách ale určitě nechybí Hongkong – multikulturní sedmimiliónová megalopole, která láká jak obchodníky, tak podnikatele a turisty. Narazíme tam na nákupuchtivé Číňany, Brity toužící si připomenout období kolonialismu i zvědavé návštěvníky. A všem má Hongkong co nabídnout. Vydejme se na prohlídku jednoho z nejzajímavějších měst světa!

Ulice, kterým se snad už nedá říkat živé. Nacpané k prasknutí proudícími davy lidí nejrůznějších národností. Číňanů je tady, v jednom z nejhustěji osídlených míst světa, samozřejmě nejvíce. Obzvláště po navrácení Hongkongu pod správu Čínské lidové republiky. Vliv britského impéria je ale pořád viditelný na každém rohu.

Moderní budovy pohledem architekta

„Koloniální budova vlády byla postavena v neoklasicistním slohu. V minulosti v ní sídlil soud, proto na ní můžeme také vidět sochu Themis, bohyně pořádku a spravedlivosti. Během 2. světové války byla budova používaná japonským gestapem,“ provádí mě Hongkongem zde žijící český architekt Zdeněk Kolář. Muž, kterého Hongkong fascinuje a inspiruje, a to především svou moderní architekturou.

Čtěte také

Budova byla navržena sirem Astonem Webbem v roce 1912 a byla postavena na navážce, když pevninu rozšiřovali na úkor moře.

„Další budova HSBC neboli Banka Číny, která byla postavena v roce 1985. Navrhl ji známý britský architekt Lord Norman Foster, má 180 metrů a z hlediska feng-šuej je velmi zajímavá. Stavitelé chtěli podpořit propojení budovy a vody, to znamená, že mezi budovou a pobřežím není žádná jiná budova, což je dobré pro tok peněz,“ představuje mi na dalším rohu Zdeněk skvosty moderní architektury.

Město má nejvíce moderních staveb na světě

Snadno lze utéct do pravé džungle

Hongkong ale zdaleka nejsou jen moderní budovy. A to i přesto, že jich má toto město nejvíce na světě. V muzeu plánování se dočteme, že více než polovinu území zabírá zeleň. Což oceňuje Češka pracující v Hongkongu Renata.

Z betonové džungle se podle ní dá jednoduše utéct do té pravé džungle, tedy tropické zeleně. Užít si výlet na některý z kopců ostrova by podle ní měl každý. „Nejzajímavější je vidět Velkého Buddhu, Peak, Stanley a Sai Kung,“ říká Renata.

Čtěte také

Ne nadarmo se také Hongkongu říká „ráj gurmánů“. Vychutnat si tady můžete pouliční nudle nebo rýži za pár dolarů i nejdražší pokrmy světa, jako je například polévka ze žraločích ploutví.

Za dopravní síť mohou děkovat Britům

Přístav na okraji Jihočínského moře má ale spoustu dalších zajímavostí a lákadel. Toto obchodní a nákupní centrum podle výzkumů navštíví ročně přes 40 miliónů turistů. Což samozřejmě žene nahoru ceny hotelů a služeb. Naopak doprava je zde dokonce levnější než v české metropoli.

Čtěte také

Do autobusu a tramvaje je tady potřeba mít připravené drobné, kterými se jízda platí přímo u řidiče. Plánujete-li zůstat ve městě déle, pak se jistě vyplatí požádat o takzvanou Octopus card, obdobnou pražské Opencard. Zdejší „octopusku“ je ale jistě jednodušší získat a využívat k dalším platbám mimo dopravní prostředky.

Za skvělou dopravní síť mohou Hongkongčané a návštěvníci města děkovat především Britům. Nám známé londýnské doubledeckery brázdí ulice společně s tradičními dvoupatrovými tramvajemi.

Také v Hongkongu můžete na turisty narazit na každém rohu

Hongkong, který je už šestnáct let pod správou Číny, si ale zachovává svou původní tvář. A to i přesto, že čínského obyvatelstva je tady výrazně více od doby, kdy správa Hongkongu přešla pod Peking.


Zvětšit mapu Hongkongu

autor: kpr
Spustit audio