Hon za slávou - Zlé sny sv. Anežky

22. únor 2010

Sv. Anežka byla v minulých týdnech skloňována snad ve všech pádech. Dostala se i do novin, které jsou obvykle věnovány pouze sportu. Jak získala svatá takovou popularitu? Možnou odpověď nabídne dokument Hon za slávou - Zlé sny sv. Anežky.

Na počátku snad byla skutečně čistá snaha najít po staletí ztracené ostatky české světice, ale výsledkem je spíše touha několika lidí po zviditelnění. Vznikla obrovská mediální bublina, ze které už nešlo vycouvat. I když se dříve jasná fakta začala rozostřovat, novináři museli jít s příběhem až do konce a dohrát rozehranou hru. O tom všem už je půlhodinový dokument "Hon za slávou - Zlé sny sv. Anežky", který ve vysílání Leonarda uslyšíte ve čtvrtek 25. února v 10:30.

O zákulisí už si budeme povídat s prof. Petrem Sommerem, ředitelem Centra medievistických studií, s PhDr. Jaroslavem Podliskou a PhDr. Zdeňkem Dragounem z Národního památkového ústavu Praha. K mikrofonu pozveme také Vladimíra Kelnara z římskokatolické farnosti Matky Boží před Týnem, který má kostel sv. Haštala na starosti. O Anežce promluví také kardinál Miloslav Vlk.

Jaká byla skutečná Anežka Přemyslovna?
Už po staletí platí, že se v dobách krize lidé vrací k víře. Možná i tento fakt stál u zrodu obrovského zájmu médií o sv. Anežku. Škoda jen, že její poselství pokory a odevzdání se zůstalo skryto v ústraní.
Anežka byla velmi zajímavou postavou našich dějin, jak už doplňuje také prof. Petr Sommer, ředitel Centra medievistických studií

Z pátrání po ostatcích sv. Anežky v kostele sv. Haštala

Co prozrazuje Legenda o sv. Anežce?
Po staletí nás provází také Legenda o sv. Anežce, která laiky může překvapit svou detailností.

Snaha kanonizovat Anežku Přemyslovnu trvala několik století. Z různých příčin to byl ovšem nadlidský úkol, který se nepodařilo vyřešit ani jinak úspěšnému panovníkovi jakým byl Karel IV. Anežka byla svatou prohlášena až 705 let po své smrti 12. listopadu 1989.
Jak ale napovídá sama Legenda o sv. Anežce z konce 13. století, jako světice byla vnímána mnohem dříve. Záznamy navíc uvádějí také omývání ostatků vínem.

Z pátrání po ostatcích sv. Anežky v kostele sv. Haštala

Z pátrání po ostatcích sv. Anežky v kostele sv. Haštala
autor: Adriana Krobová
Spustit audio