Holice připravují zřízení městské policie, najmou 5 strážníků

12. prosinec 2018 06:10

V Holicích na Pardubicku zřídí v příštích letech městskou policii, chtějí mít pět strážníků. Do města jezdí strážníci z Pardubic přibližně osmkrát měsíčně, což je málo.

Město zvažuje, že bude mít pět strážníků, budou se střídat ve službě od pondělí do neděle a pracovat hlavně přes den. V případě konání kulturních akcí budou sloužit večer a v noci.

Nové vedení Holic zastavilo plánovanou stavbu sportovní haly za 60 milionů

V hale bylo po pádu střechy potřeba vyměnit podlahu i sportovní vybavení

Současné vedení města Holice na Pardubicku odsouvá výstavbu nové sportovní haly za 60 milionů korun. Argumentuje tím, že na tak rozsáhlou akci chybí peníze a nechce zatížit městský rozpočet. Lidem novu halu slibovalo bývalé vedení, mimo jiné proto, aby sportovci měli víc prostoru na trénink a zájmové kroužky.

„Rozhodně nepočítáme s tím, že by byla (městská policie) jen nástrojem represe a rozdávačem pokut, ale bude to rovněž služba pro občany,“ řekl starosta Ondřej Výborný (PRO Holice). Strážníci mají za úkol i prevenci, chodí na besedy do škol nebo domovů pro seniory a spolupracují s městskými spolky, dodal starosta.

V příštím roce Holice městskou policii ještě nezřídí. Celý záměr včetně rozpočtu musí schválit rada a poté zastupitelstvo. „Největším problémem startu městské policie vidím v personální oblasti. Získat pět strážníků bude asi největší problém,“ řekl starosta.

Městkou policii zřizují v kraji menší i větší města, kromě Pardubic je v Lázních Bohdaneč nebo Přelouč na Pardubicku, Heřmanově Městci na Chrudimsku, Žamberku na Orlickoústecku, nověji je například také v Jevíčku na Svitavsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související